Gadafijeva
Gadafijeva "trdnjava" Bab Al Azizija, ki je bila tarča Natovega bombardiranja, naj bi stala na dobro razvitem omrežju podzemeljskih predorov in zaklonišč. Po vsej verjetnosti obstaja tudi predor, ki vodi do obale. Foto: EPA
Saif Al Islam Gadafi je novinarjem na vprašanje o nalogu za aretacijo odgovoril: 'K vragu z mednarodnim sodiščem.' Foto: Reuters
V Bengaziju slavijo uspehe upornikov. Foto: Reuters
Večina Tripolisa v rokah upornikov
EU pripravljena pomagati »novi« Libiji
Uporniki zasedli Tripoli

V okolici močno utrjenega oporišča v Tripolisu so ves dan potekali siloviti spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki, ki so po hitrem prodoru v ponedeljek že nadzorovali večino mesta.

Medtem ko so v okolici Bab al Azizije potekali hudi spopadi, so zračne sile zveze Nato bombardirale Gadafijevo oporišče. S prizorišča sta se valila dim in slišalo se je nenehno streljanje ter bombardiranje.

Po večurnih spopadih so uporniki vdrli v Gadafijevo trdnjavo in vladne sile so se nekaj časa še skušale braniti, a so nato opustile obrambo. Uporniki so nato vdrli tudi v hišo Gadafija, za katerega pa se ne ve, kje je.

Natu vseeno, kje je Gadafi
Tiskovni predstavnik Nata Roland Lavoie je sporočil, da tudi v zavezništvu ne vedo, kje je Gadafi. "Če veste, mi vi povejte. Sam nimam pojma in tudi nisem prepričan, da je to resnično pomembno, saj bo rešitev razmer politična," je dejal in pojasnil, da je vsem jasno, da Gadafi verjetno ne bo del te rešitve.

Lavoie je še povedal, da morebitni Gadafijevev beg iz Libije ni stvar zavezništva, ki ima za mandat samo zaščito civilnega prebivalstva v Libiji.

Potem ko so po hitrem prodoru upornikov v Tripolis ponekod na Zahodu v ponedeljek že napovedovali skorajšnji padec Gadafijevega režima, so morali danes tudi uporniki priznati, da sil libijskega samodržca še niso dokončno zlomili.

Ashtonova: Libija ne potrebuje finančne pomoči
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je izrazila prepričanje, da se lahko Libija pri obnovi države opre predvsem na lastna finančna sredstva. "Libija je bogata država, ki ima možnost, da hitro razvije svoje gospodarstvo," je dejala Ashtonova in zagotovila, da bo EU pomagala Libiji pri vzpostavitvi institucij.

Po mnenju Ashtonove je Libija "bogata država", ki ima veliko premoženja, zato ne pričakuje, da bo potrebovala finančno pomoč. Kot je še dejala Ashtonova, EU preučuje možnosti, da čim prej odmrzne večmilijardno premoženje Libije, s čimer bi pomagali pri obnovi libijskega gospodarstva, ponovno vzpostavili nujne storitve, reformirali policijo in vojsko ter zagotovili plačila za člane vlade pod vodstvom libijskega prehodnega nacionalnega sveta.

Gadafijev sin v posmeh upornikom
Novo zmedo je v poročila o dogajanju v državi je v torek dopoldne vnesel tudi Gadafijev sin Seif Al Islam, ki naj bi ga prijeli uporniki, a se je ponoči pojavil pred novinarji v hotelu Rixos v Tripolisu in zatrjeval, da bodo upor zatrli. Njegovo pojavljanje v javnosti je dalo nov zagon Gadafiju zvestim silam.
V kratkem intervjuju za CNN je povedal, da so njegov oče in sestre na varnem v Tripolisu in da so zveste čete upornike v prestolnici zvabile v past ter "zlomile hrbtenico tem podganam in zločincem".

Gadafi mlajši je povedal tudi, da je bila novica o njegovi aretaciji uporniško slepilo in da je ves čas krožil po Tripolisu v svojem oklepnem vozilu.

Saifa Al Islama Gadafija, za katerim je zaradi obtožb vojnih zločinov mednarodno sodišče v Haagu razpisalo tiralico, naj bi ujeli v nedeljo skupaj z dvema izmed njegovih bratov. Eden izmed njih, Mohamed Gadafi, naj bi po besedah libijskega veleposlanika v ZDA pobegnil v ponedeljek. Vodilno uporniško telo, prehodni nacionalni svet, novice še ni komentiral.

Iz Misrate so prišla poročila, da je Gadafijev režim znova uporabil rakete scud. Potem ko so njegove sile rakete kratkega dometa prvič uporabile pred enim tednom, so v ponedeljek tri izstrelile tudi na Misrato, je danes potrdil Nato. Kot so dodali, rakete "ogrožajo civiliste", njihova uporaba pa je "neodgovorna". Podatkov o morebitnih žrtvah ni.

Podpora Zahoda
Zahodni voditelji medtem še naprej izražajo podporo upornikom. V sredo se bosta tako italijanski premier Silvio Berlusconi v Milanu kot francoski predsednik Nicolas Sarkozy v Parizu srečala z Mahmudom Džibrilom, ki ima v nacionalnem prehodnem svetu vlogo premierja.

Gadafi ponujal odstop prek Mesića
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić se je v ponedeljek v Zagrebu srečal z ameriškim, ruskim in kitajskim veleposlanikom, ki jim je posredoval osebno sporočilo libijskega voditelja Moamerja Gadafija, v katerem je libijski voditelj izrazil pripravljenost na odstop, če bo zveza Nato ustavila napade v Libiji.

Kot je pojasnil Mesić, je prejšnji teden prejel pismo Gadafija, saj mu ga ni uspelo posredovati državam, ki so imele osrednjo vlogo v organiziranju in vodenju vojaških operacij v Libiji.

"Iz prve roke lahko potrdim, da je bil polkovnik Gadafi pripravljen, da bi se popolnoma umaknil iz javnega in političnega življenja, ter je trdno obljubil, da ne bo ovira uvajanju večstrankarskega sistema, ob pogoju, da Nato ustavi napade," je nekdanji hrvaški predsednik zapisal v sporočilu za javnost.

Večina Tripolisa v rokah upornikov
EU pripravljena pomagati »novi« Libiji
Uporniki zasedli Tripoli