Na strehi hotela Rixos naj bi bili Gadafijevi ostrostrelci. Foto: EPA
Na strehi hotela Rixos naj bi bili Gadafijevi ostrostrelci. Foto: EPA
Bab al Azizija
Bab al Azizija se razteza na šestih kvadratnih kilometrih in tukaj je Gadafi med drugim sprejemal tudi tuje voditelje. Foto: EPA
Tripolis
Uporniki so v torek zvečer glasno proslavili svoje zmage. Foto: EPA
Slovenski posli v Libiji
Slovenka o krizi v Libiji
Kje je Gadafi?
Uporniki nadzorujejo večino Tripolisa

Svet upornikov je komur koli iz Gadafijevega spremstva, ki bi ujel ali ubil libijskega voditelja, ponudil amnestijo za vse zločine, ki jih je zagrešil. Svet je poudaril, da bi Gadafija raje zajeli živega, saj ga želijo postaviti pred sodišče. Mustafa Abdel Džalil, voditelj sveta, je dodal, da je neimenovani poslovnež iz Bengazija ponudil dva milijona libijskih dinarjev (približno 0,9 milijona evrov) tistemu, ki Gadafija ujame.

V Libiji, blizu Zavije, so bili zjutraj ugrabljeni štirje italijanski novinarji, je sporočilo italijansko zunanje ministrstvo. Novinarji delajo za časopise Corriere della Sera, La stampa in Avvenire.

Džalil meni, da se Gadafi ne bo predal zlahka in da bi se še lahko zgodili "katastrofalni dogodki". Eden izmed predstavnikov upornikov je sporočil, da z izjemo nekaj manjših območij nadzirajo večji del Tripolisa.

Nočna mora novinarjev končana
Tuji novinarji, ki so jih v razkošnem hotelu Rixos v Tripolisu zadrževali privrženci Moamerja Gadafija, so lahko zapustili hotel. Kje je Gadafi, še vedno ni znano. Po šestih dneh "nočne more", kot je zapisal novinar CNN-a Matthew Chance, je 35 tujih novinarjev lahko zapustilo hotel.

Poročevalec BBC-ja Matthew Price, ki je bil tudi ujet v hotelu, je povedal, da so njihovi "stražarji" verjeli, da jih bodo uporniki, če novinarji zapustijo hotel, zajeli in ubili ter posilili ženske. "Iz hotelskega kompleksa smo se zapeljali v povsem drugačno mesto od tistega, ki smo ga videli pred sedmimi dnevi," je še dejal.

Preden so jih izpustili, so enemu izmed snemalcev britanske televizijske postaje ITN oboroženi moški grozili s kalašnikovko, je sporočil Price. Price je poročal, da se je položaj zaostril v noči na sredo in da so stražarji patruljirali po hodnikih. "Jasno je, da hotela ne bomo smeli prostovoljno zapustiti," je še dejal.

Zmanjkovalo vode
V hotelu je prihajalo do izpadov elektrike, ni bilo več tekoče vode, med novinarji je vladala napetost. "V ponedeljek smo jedli kruh in maslo. V torek nam je hotelski kuhar pripravil pečen krompirček. Zmanjkuje nam ustekleničene vode," je o razmerah zapisal novinar ameriške tiskovne agencije AP.

"Zapor, ki stane 400 dolarjev na noč, nima ne elektrike ne klimatske naprave. Zunaj se sliši streljanje mitraljezov, krogle švigajo mimo oken, nad libijsko prestolnico se vali dim," je še zapisal novinar AP-ja. Dodal je, da so ujeti novinarji sicer v središču bojev v Tripolisu, a so jih le malo videli od blizu.

Zavzeta utrdba Bab al Azizija
Uporniki so v torek zavzeli Bab al Azizijo, obsežen kompleks v libijski prestolnici in Gadafijevo dolgoletno rezidenco, ki je bila še eno zadnjih oporišč pod njegovim nadzorom. Zavzeli so tudi Gadafijevo hišo. Po zavzetju utrdbe so uporniki v znak zmagoslavja streljali v zrak in se znesli nad kipom voditelja, ki je 42 let vladal Libiji. Slavje se je nato preselilo tudi na Zeleni trg, ki so ga uporniki preimenovali v Trg mučenikov.

Čez nekaj ur se je oglasil tudi Gadafi, ki je v zvočnem posnetku, predvajanem na televiziji Al Rai, prebivalce Tripolisa pozval, da prestolnico "očistijo" upornikov. "Vsi Libijci morajo priti v Tripolis, mladi, plemenski možje in ženske morajo prečesati Tripolis in ga očistiti izdajalcev," je dejal in pojasnil, da je na skrivaj odšel na ogled mesta in pri tem ni imel občutka, da bilo to v nevarnosti.

Boji do "mučeništva ali zmage"
Predtem je po lokalni radijski postaji Al Uruba sporočil, da se bo bojeval do "mučeništva ali zmage". Omenjena radijska postaja je predvajala tudi telefonski pogovor s tiskovnim predstavnikom libijske vlade Muso Ibrahimom, ki je napovedal, da se bo Libija spremenila v "goreči ognjenik in ogenj pod nogami napadalcev".

Za zdaj še nihče ne ve, kje se zadržuje Gadafi z družino. Pod utrdbo Bab al Azizija so speljani številni podzemni predori, ki vodijo do različnih krajev v mestu in tudi do obale. V mestu naj bi imela Gadafijeva družina tudi več poslopij, kjer bi si lahko našla zatočišče, poroča BBC. ZDA so prepričane, da je še vednov Tripolisu.

Priprave na "novo" Libijo
Kljub zavzetju Gadafijevega kompleksa razmere v Libiji in še posebej v Tripolisu ostajajo negotove in se spreminjajo iz ure v uro. Po ocenah zveze Nato razmere v prestolnici ostajajo nevarne in zavezništvo namerava nadaljevati obstreljevanje Gadafiju zvestih sil, če se bodo te še naprej bojevale. V Natu so prepričani, da je padec Gadafijevega režima le še vprašanje časa.

Medtem ko v Libiji potekajo še zadnji boji in je Gadafijev režim v zadnjih izdihljajih v ozadju poteka živahna diplomatska dejavnost za pripravo na obdobje po vladavini samodržca. Zahod še naprej izraža podporo upornikom in libijskemu prehodnemu nacionalnemu svetu, ki bo po pričakovanju prevzel vodenje države.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v Parizu gostil drugega moža libijskega Nacionalnega prehodnega sveta (NTC) Mahmuda Džibrila in napovedal, da bo 1. septembra v francoski prestolnici potekala konferenca o prihodnosti Libije, na katero so povabili "prijatelje Libije".

Na konferenci naj bi govorili predvsem o odmrznitvi finančnih sredstev Gadafijeve družine na računih v tujini, ki bi jih dali na voljo za obnovo države. Na konferenco so poleg držav, ki sodelujejo v vojaški operaciji proti Gadafijevemu režimu, povabljene tudi Kitajska, Rusija, Indija in Brazilija. Udeležil se je bo tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Sarkozy je zanikal, da bi bile francoske kopenske sile v Libiji, so pa tam "opazovalci", je dejal.

Džibril se je Sarkozyju zahvalil za "pogum" pri podpori vstaje v Libiji. Prvi september bo po njegovih besedah simbolni datum za Libijce, tako kot obletnica puča, ko je Gadafi kot mlad polkovnik pred več kot 40 leti s prestola vrgel libijskega kralja. O tem, kje je Gadafi, je dejal, da trenutno nimajo informacij. "Govori se, da je v Sirti ali na jugu države. Ali celo, da je zapustil državo." Opozoril je, da boj upornikov še ni končan in da je še veliko krajev, kjer Gadafijeve sile nudijo odpor.

Novo libijsko oblast čaka veliko dela, pri čemer bo še naprej nujno potrebna podpora Zahoda, a tokrat ne več vojaška, ampak pomoč pri oblikovanju državnih struktur. Gadafi je namreč v Libiji uvedel svojevrsten način vladanja in tako država sploh nima parlamenta in tudi uradne vojske ne. Manjka tudi ustava, saj je vladavina temeljila na Gadafijevih naukih, zapisanih v njegovi Zeleni knjigi.

Slovenski posli v Libiji
Slovenka o krizi v Libiji
Kje je Gadafi?
Uporniki nadzorujejo večino Tripolisa