V puščavskem pasu med Brego in Adždabijo se fronta že dva mesece premika sem in tja, medtem ko se obroč okoli Misrate stiska iz dneva v dan. Foto: Reuters
V puščavskem pasu med Brego in Adždabijo se fronta že dva mesece premika sem in tja, medtem ko se obroč okoli Misrate stiska iz dneva v dan. Foto: Reuters
Upornika pred vrati Adždabije
Med uporniki je opaziti novejše komunikacijske naprave, medtem ko novega orožja ni na spregled. Foto: Reuters

Samo v nedeljo je bilo ubitih najmanj 25 in ranjenih več kot 120 prebivalcev tretjega največjega libijskega mesta in edinega večjega kraja v zahodni Libiji, ki je še v rokah upornikov. Pristaniško mesto, ki je pred januarskim uporom štelo nekaj več kot pol milijona ljudi, je že dva meseca povsem obkoljeno, a v zadnjih dveh tednih vsaj dobiva pomoč po morju.

Velika večina žrtev je civilistov
Zdravniški viri so sporočili, da je bilo v napadih Gadafijevih sil na Misrato, ki trajajo že šest tednov, ubitih okoli tisoč ljudi, tri tisoč pa je ranjenih. Med mrtvimi je po navedbah Zdravnikov brez meja okoli 80 odstotkov civilistov.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je opozorila, da želi iz mesta pobegniti vse več tujih migrantov, v organizaciji pa se bojijo, da jih bo preveč za mednarodne reševalne operacije z morja. V ponedeljek so tako z ladjami proti Bengaziju odpeljali približno tisoč ljudi, predvsem Gancev, še okoli pet tisoč pa jih v pristanišču čaka na rešitev pred vse nevarnejšimi razmerami v mestu.

Predstavnika ZN-a pri libijskemu premierju
Posebni odposlanec ZN-a za Libijo Abdul Ilah Hatib in glavna koordinatorka ZN-a za človekoljubno pomoč Valerie Amos sta se v nedeljo v Tripolisu sešla z libijskim premierjem Bagdadijem Mahmudom in zunanjim ministrom Abdelatijem Obeidijem. V pogovoru sta ponovila ostro obsodbo mednarodne skupnosti zaradi uporabe sile proti civilistom, libijske oblasti pa pozvala k takojšnjemu prenehanju vojaških napadov po državi, še posebej v Misrati, ter k omogočitvi dostave človekoljubne pomoči.

"Plimovanje" pri Adždabiji: danes napredovali uporniki
O vnovičnih spopadih medtem poročajo iz mesta Nalut na zahodu države blizu meje s Tunizijo in okoli strateškega mesta Adždabija na vzhodu, ki je v rokah upornikov. Po koncu peščene nevihte so se napadi zvez Nato okrepili, kar je omogočilo, da so uporniki napredovali 40 km proti zahodu.