Število mrtvih v libijski državljanski vojni je vse višje. Foto: EPA
Število mrtvih v libijski državljanski vojni je vse višje. Foto: EPA
Omanski zunanji minister bin Alavi med svojim govorom na izrednem srečanju Arabske lige v Kairu. Foto: EPA
Libijske sile nadaljujejo protiofenzivo

Libijski uporniki so se po silovitem obstreljevanju Gadafijevih sil umaknili iz Brege. Po poročanju libijske državne televizije so vladne sile zavzele Brego in "jo očistile oboroženih tolp". Po navedbah upornikov vladne sile napredujejo z zahoda, potem ko so zajele kraj Ukajla in vas Bišer, približno 20 kilometrov od Brege. Uporniki so se umaknili proti 80 kilometrov oddaljeni Adždabiji, ki je izhodišče za Bengazi in Tobruk, dve glavni trdnjavi libijskih upornikov. Dopisnica RTV Slovenija Karmen Švegl je za TV Dnevnik poročala, da so vladne sile že pred Bengazijem, v katerem se prebivalstvo boji maščevanja Gadafijevih privržencev.

Uporniki naj bi prevzeli nadzor nad Misuratom
Spopadi so potekali tudi drugje na vzhodu države, med drugim okoli 30 kilometrov od mesta Burajka, za katerega so vladne sile pred tem zatrdile, da so ga zavzele. Uporniki so po lastnih navedbah znova prevzeli nadzor nad mestom Misurata na zahodu države, je poročala arabska televizija Al Arabija.

V Ras Lanufu, ki je bil v rokah upornikov in v zadnjih dneh prizorišče silovitih spopadov, naj bi Gadafijeve sile po poročanju arabske televizije Al Džazira v soboto ob uporabi težkega orožja in letal znova prevzele nadzor nad mestom in prisilile upornike k umiku.

"Civilno prebivalstvo je treba zavarovati"
Arabska liga je glasovala za prepoved letenja nad Libijo in ob tem pozvala Varnostni svet ZN-a, da ukrep vzpostavi. "Ta ukrep ima en cilj: da zavaruje civilno prebivalstvo," je po poročanju CNN-a dejal Amr Musa, generalni sekretar Arabske lige. "Varnostni svet Združenih narodov bomo obvestili o naši prošnji, da vpelje prepoved letenja nad državo," je povedal. "Varnostni svet pa naj se odloči, na kak način se bo zadeva vpeljala."

Jusuf bin Alavi bin Abdulah, zunanji minister Omana, ki se je pridružil Musi pri odgovarjanju na vprašanja, je dejal, da bo prepoved letenja preventivni ukrep, ki ga bo treba odpraviti takoj po koncu krize v Libiji. Ob tem je povedal, da imajo člani Arabske lige zadržke glede vojaškega posredovanja, vendar so se vse države strinjale, da se mora vpeljati prepoved letenja. "Upamo, da bodo libijske oblasti spoštovale prepoved poletov," je dejal. "Prepričani pa bodite, da arabske države ne bodo sprejele posredovanja Natove koalicije."

Poziv k takojšnji humanitarni pomoči
Musa je sporočil še, da je liga glasovala tudi o odprtju kanalov komunikacije s tranzicijskim Narodnim svetom, libijsko na novo ustanovljeno opozicijsko administracijo, in da bodo vsakršni pogovori s tem telesom na humanitarni podlagi. "Dajemo jim legitimnost, ne dajemo pa jim političnega priznanja," je zatrdil Moussa. "Pripravljeni smo pomagati evakuirati vse arabske državljane iz Libije, ne glede na njihovo narodnost."

Arabska liga je pozvala še k takojšnji humanitarni pomoči in k prenehanju prelivanja krvi v Libiji, kjer je izbruhnila državljanska vojna med silami, zvestimi voditelju Moamerju Gadafiju, in žilavim uporniškim gibanjem.

Bela hiša je sklepe Lige že pozdravila in ob tem poudarila, da bo še naprej pritiskala na Gadafija, podpirala opozicijo in se pripravila "na vse možnosti".

Libijske sile nadaljujejo protiofenzivo