Gadafi še vedno uživa podporo saharskega ljudstva Tuaregov. Foto: EPA
Gadafi še vedno uživa podporo saharskega ljudstva Tuaregov. Foto: EPA

Visoki vojaški predstavnik začasne libijske vlade Hišam Buagiar je povedal, da se Gadafi skriva v mestu, ki leži ob meji z Alžirijo in Tunizijo. Tam ga varujejo Tuaregi, med katerimi strmoglavljeni libijski voditelj še vedno uživa podporo.

Buagiar, ki pri začasnih oblasteh usklajuje lov na Gadafija, je pojasnil, da se je Gadafi pred tednom dni skrival v mestu Samnu na jugu države in se nato premaknil v Gadames.

Po besedah Buagiarja se Gadafijev sin Saif Al Islam skriva v Bani Validu, medtem ko je drugi sin v rodnem mestu Sirta. Omenjena mesta sta še vedno v rokah Gadafijevih privržencev, čeprav potekajo siloviti boji za njihovo zavzetje.

Oba sinova razmišljata, da bi pobegnila iz Libije, verjetno v sosednji Niger, je še dejal Buagiar.

Izgube upornikov v zadnjih dneh
Sirta je eno zadnjih oporišč Gadafijevih privržencev in je obkoljena s silami začasne vlade, ki jim z letalskimi bombardiranji pomagajo sile zveze Nato. Zavzetje Gadafijevega rojstnega kraja bi pomenilo velik uspeh za nove oblasti, saj bi imele tako pod nadzorom skoraj vse ozemlje, a so sile Nacionalnega prehodnega sveta naletele na okrepljen odpor Gadafijevih privržencev.

Tako v Bani Validu kot v Sirti so sile novih oblasti v zadnjih dveh dnevih utrpele hude izgube, zato so zvezo Nato pozvali, naj okrepi svoje zračne napade.

Ulični spopadi v Sirti
Poveljnik upornikov Valid Haimej je povedal, da je silovit odpor Gadafijevih sil ustavil napredovanje upornikov v Bani Validu, ki leži 170 kilometrov jugovzhodno do Tripolisa. Haimej je poročal o silovitem raketnem obstreljevanju, zato uporniki čakajo na okrepitve iz prestolnice in Zavije.

V Sirti si sile novih oblasti prizadevajo prodreti v središče mesta. Sile prehodnega sveta in Gadafijevi privrženci so se znašli v neposrednih uličnih spopadih, boji pa so potekali okoli hotela Mahari, je povedal eden izmed poveljnikov upornikov.