Uporniki so se prebili do središča Sirte, kjer so jih zaustavile Gadafijeve sile. Foto: EPA
Uporniki so se prebili do središča Sirte, kjer so jih zaustavile Gadafijeve sile. Foto: EPA
Mahmud Džibril
Mahmud Džibril je nagovoril tudi Generalno skupščino Združenih narodov in povedal, da bo libijska vlada sestavljena v tednu dni. Foto: EPA

Osvojitev Sirte, ki je obalno oporišče libijskega režima, bi pomenila velik napredek za libijski prehodni nacionalni svet, ki želi v državi vzpostaviti popolno oblast, in hud udarec za skoraj padli režim dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Libijski uporniki tako nadzorujejo že skoraj vso državo, močan odpor jim Gadafijeve sile še vedno predstavljajo v mestu Bani Valid jugovzhodno od prestolnice Tripolis.

Množično grobišče v Tripolisu
Nacionalni prehodni svet (NTC) je sporočil, da so blizu zapora Abu Salim v Tripolisu odkrili množično grobišče s 1.270 trupli. Kot so pojasnili, gre za trupla zapornikov, ki so jih pripadniki režima Moamerja Gadafija ubili v pokolu leta 1996. Predstavnik odbora za iskanje žrtev Gadafijevega režima Ibrahim Abu Sahima je dejal, da so grobišče odkrili pred dvema tednoma na podlagi informacij, ki so jih dobili od žrtev in zajetih predstavnikov režima.

Zaporniki so bili ubiti 26. junija 1996, potem ko so protestirali zaradi nevzdržnih razmer v zaporu. Libijske oblasti bodo zaprosile za mednarodno pomoč pri identifikaciji žrtev.

Uporniki so v mesto z zahoda in vzhoda vstopili v soboto in utrdili svoje položaje na poteh proti središču mesta, od mestnega središča pa oddaljeni še približno kilometer. Eden izmed vojaških poveljnikov upornikov je povedal, da so najprej umaknili civiliste, nato pa napadli, v mestu pa še vedno divjajo hudi boji, saj Gadafijevi ostrostrelci na upornike streljajo z vseh strani, s streh mošej in drugih stavb. V spopadih naj bi bilo ubitih že več deset ljudi. Sirto so v soboto obstreljevala tudi letala zveze Nato.

Gadafijeva lokacija še vedno ni znana
Po navedbah upornikov je v Sirti eden izmed Gadafijevih sinov, Mutasim, ki so ga slišali prek radijskih komunikacij, kako deli ukaze, še vedno pa ni jasno, kje se skriva Gadafi. General Belgasem Al Abadž, ki so ga uporniki zajeli v ponedeljek, je povedal, da je z njim po telefonu govoril pred približno desetimi dnevi, ko naj bi skrivaj potoval med oazama Saba in Gat. Po generalovih besedah naj bi Gadafiju pomagali nigerijski in čadski plačanci, ki dobro poznajo puščavske poti.

Džibril nagovoril GS in se srečal z Žbogarjem
V soboto je predsednik začasne libijske vlade Mahmud Džibril, ki je v New Yorku prvič nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov, povedal, da bodo novo libijsko vlado oblikovali v tednu dni. "Nova, demokratična Libija bo zaživela in podala roko mednarodni skupnosti," je povedal Džibril.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, se je v New Yorku sešel z Džibrilom, s katerim sta govorila o trenutnih razmerah v Libiji in o slovenski pomoči pri obnovi. Žbogar je sogovorniku povedal, da si Slovenija želi poglobiti politični dialog z začasno libijsko vlado ter s svojimi izkušnjami pomagati pri tranziciji in obnovi države.

Slovenija libijskemu prebivalstvu nudi humanitarno pomoč
Žbogar je predstavil tudi dozdajšnjo humanitarno pomoč libijskemu prebivalstvu, pri tem pa je spomnil na obisk državne sekretarke Dragoljube Benčina v Bengaziju, kjer je 20. julija predala zdravila in sanitetni material za tamkajšnjo bolnišnico. Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča naj bi v sodelovanju s splošno bolnišnico iz Bengazija v prihodnjem letu pripravil program rehabilitacije ranjencev iz Libije. Slovenija pripravlja tudi pošiljko humanitarne pomoči v zdravilih in sanitetnem materialu za potrebe bolnišnice v Tuniziji, ki leži na obmejnem pasu z Libijo. Tja so se se zatekli številni libijski begunci.

Džibril se je Žbogarju zahvalil za pomoč Slovenije in za priznanje nacionalnega prehodnega sveta, ki je po njegovih besedah prišlo v pravem trenutku. Dodal je, da bi bila pomoč pri rehabilitaciji ranjencev potrebna tudi v Misrati, kjer je bilo v spopadih veliko ranjenih. Ob koncu je slovenskemu ministru predstavil trenutne razmere v Sirti, kjer potekajo spopadi z Gadafijevimi silami, in govoril o prihodnjih korakih začasne vlade k oblikovanju sodobne demokratične države.