Oktobra so potekali hudi spopadi za nadzor nad Bani Validom. Foto: EPA
Oktobra so potekali hudi spopadi za nadzor nad Bani Validom. Foto: EPA

"Nadzorujejo mesto in tavajo po ulicah," je povedal eden izmed pripadnikov milice, ki je zvesta novim libijskim oblastem, in dodal, da Gadafijevi privrženci vihtijo zelene zastave, simbol zvestobe strmoglavljenemu režimu.

Vladi zvesto milico naj bi napadlo okoli 150 Gadafijevih privržencev. V spopadu so umrli štirje ljudje, 40 jih je bilo ranjenih. Po pripovedovanju očividcev sta obe strani uporabili težko orožje.

Strani sta se spopadli, ko so pripadniki milice aretirali Gadafijeve privržence, kar je njihove soborce spodbudilo k napadu na pripadnike milice.

Bani Valid leži okoli 200 kilometrov jugovzhodno od Tripolisa in je po padcu prestolnice avgusta lani postal pribežališče Gadafijevih borcev, ki so nato v mestu še več tednov silovito branili, kar jim je omogočal zlasti specifičen teren. Bani Valid je bil tako eno zadnjih mest, ki je padlo v roke upornikov.

Upor Gadafijevih privržencev v Bani Validu predstavlja novo težavo za začasne libijske oblasti, ki se soočajo z nezadovoljstvom prebivalstva na vzhodu države in nedeljskim odstopom visokega vladnega predstavnika.