Ob odsotnosti vojske nekdanji uporniki igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti v Tripolisu in drugih mestih v od vojne uničeni Libiji. Foto: Reuters
Ob odsotnosti vojske nekdanji uporniki igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti v Tripolisu in drugih mestih v od vojne uničeni Libiji. Foto: Reuters

Nekdanji uporniki so se v središču Tripolisa spopadli z brzostrelkami, granatami in protiletalskim orožjem. Spopadi so zahtevali najmanj pet smrtnih žrtev.

Spopadi so izbruhnili potem, ko so borci iz Tripolisa na novoletno noč aretirali nekega borca iz Misrate, osumljenega ropa, je povedal član vojaškega sveta v Tripolisu, polkovnik Valid Šuaib.

Državljanska vojna ali spopadi posameznikov?
Njegovi soborci iz Misrate so ga takrat skušali rešiti, a so jih prijeli, pozneje pa izpustili vse, razen tistega, ki je osumljen ropa. Njegovi soborci so ga znova skušali osvoboditi ter so streljali na poslopje v središču Tripolisa, kjer je vojaški svet. V večurnih spopadih so bili ubiti trije borci iz Misrate in dva iz Tripolisa, je povedal Šuaib. Po umiritvi razmer so hitro odprli ceste, ki vodijo do prizorišča spopadov in ki so jih med spopadi blokirale oborožene skupine.

Član vojaškega sveta v Misrati Mohamed Al Gresa pa je povedal, da poteka sestanek med poveljnikom nekdanjih upornikov iz Misrate in vojaškega sveta v Tripolisu ter dodal, da se boji državljanske vojne.

Predstavnik vlade in predstavnik upornikov iz Misrate se z njim ne strinjata, saj menita, da gre za spopad med posamezniki oziroma, da ni povezan z revolucionarnimi silami, ki so strmoglavile režim Gadafija. Predstavnik notranjega ministrstva je dodal, da nadzirajo razmere in da so sprožili preiskavo, s katero želijo ugotoviti okoliščine in vzrok spopadov.

Lokalni "šerifi"
Spopadi med razkropljenimi skupinami nekdanjih upornikov občasno izbruhnejo vse od strmoglavljenja dolgoletnega libijskega voditelja Gadafija oktobra lani. Njihova razpustitev je pomemben izziv za nove prehodne oblasti, s katerimi je povezan vojaški svet v Tripolisu.

Notranji minister Fauzi Abdelali je nedavno napovedal, da nameravajo v kratkem kakih 50.000 nekdanjih upornikov vključiti v vojsko in varnostne sile.

Nekdanji uporniki imajo ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti glavnih institucij v prestolnici. Nenadzorovano lastništvo orožja in odsotnost osrednjih varnostnih oblasti pa pušča tem oboroženim skupinam nekdanjih upornikov, ki so se oblikovale lokalno in nadzorujejo različne dele države, proste roke pri delovanju na svojih območjih.