Baskovski premier Inigo Urkullu je proslavil zmago nacionalistične stranke. Foto: Reuters
Baskovski premier Inigo Urkullu je proslavil zmago nacionalistične stranke. Foto: Reuters

V Galiciji je večino dobila španska konservativna Ljudska stranka (PP) premierja Mariana Rajoya, ki opravlja tekoče posle. PP je prejel 47,5 odstotka glasov. Tako je osvojil 41 sedežev v 75-članskem parlamentu. Populistično gibanje Podemos je osvojilo 19 odstotkov glasov podpore in tako premagalo socialiste (PSOE), ki so dobili 17,8 odstotka. Obe stranki bosta imeli v parlamentu po 14 sedežev. Galicijski nacionalisti bodo zasedli šest sedežev.

V Baskiji pa so na oblasti ostali nacionalisti, ki avtonomno regijo pokrajino vodijo od leta 2012. Baskovska nacionalistična stranka (PNV) je prejela 37,6-odstotno podporo, kar pomeni 29 sedežev v 75-članskem parlamentu. Separatisti bodo zasedli 17 sedežev. Tretji je bil Podemos z 11 sedeži, PP in socialisti pa so si v Baskiji izborili po devet sedežev.

Na regionalne volitve, ki bi lahko vplivale na politično blokado v Madridu, je bilo povabljenih okoli štiri milijone volilnih upravičencev. Španija je sicer brez vlade že devet mesecev. Rajoy na začetku meseca v parlamentu že drugič zapored ni dobil podpore za sestavo nove vlade. Španija je tako na dobri poti k tretjim parlamentarnim volitvam v vsega letu dni.