Zakonca Gates prek svoje fundacije za raziskovanje novih zdravil namenjata milijone dolarjev. Foto: Reuters
Zakonca Gates prek svoje fundacije za raziskovanje novih zdravil namenjata milijone dolarjev. Foto: Reuters
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je z virusom HIV okuženih 35 milijonov ljudi, med njimi je dva milijona najstnikov, s čimer se virus uvršča na prvo mesto vzrokov smrti v tej starostni skupini. Foto: EPA

"Precej optimistični smo, da bomo v tem 15-letnem obdobju razvili ti dve novi orodji," je v Davosu dejal ustanovitelj Microsofta, čigar filantropska organizacija je za medicinske raziskave namenila že na milijone dolarjev. Ta dva "čudeža," kot ju je poimenoval, bosta ob morebitni uresničitvi obrnila novo poglavje v boju proti bolezni, zaradi katere je v zadnjih 30 letih umrlo na milijone ljudi.

Cepivo, ki ga razvijajo, velja za ključno v preventivi proti vnetjem, ki za obolele predstavljajo veliko nevarnost, nova oblika zdravljenja z zdravili pa naj bi odpravila potrebo po dosmrtnem uživanju zdravil.

Gates, ki fundacijo vodi skupaj z ženo Melindo, je optimističen tudi glede boja proti malariji, kjer je razvoj cepiva že v precej naprednejši fazi. Farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline je julija lani vložilo vlogo za odobritev prvega cepiva proti malariji.

"Konca aidsa še ne vidimo," je Gates dejal zbranim gostom na 45. gospodarskem forumu. "Toda tako za malarijo kot aids vidimo možnost, da bodo orodja, ki nam bodo omogočila, da se njihova pojavnost zmanjša za od 95 do 100 odstotkov, iznajdena v prihodnjih 15 letih."

Zakonca Gates sta sicer v svojem letnem pismu o delu svoje fundacije, objavljenem ta teden, zapisala, da se bo življenje ljudi v revnih državah v prihodnjih 15 letih izboljšalo veliko hitreje kot kadar koli prej.