Gingricheva zmaga je podaljšala izbiranje republikanskega predsedniškega kandidata. Foto: EPA
Gingricheva zmaga je podaljšala izbiranje republikanskega predsedniškega kandidata. Foto: EPA
Mitt Romney
Romneyja podpira prejšnji republikanski predsedniški kandidat John McCain. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovih jih je Gingrich osvojil 40 odstotkov, Romney pa 28. Nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum je bil tretji s 17 odstotki glasov in četrti zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul s 13 odstotki.

Po dosedanjih treh republikanskih volitvah za predsedniškega kandidata imajo Santorum, Romney in Gingrich vsak eno zmago. Pred Južno Karolino je na prvih volitvah v Iowi slavil Santorum in nato v New Hampshiru Romney.

Če je pred Južno Karolino kazalo, da je predsedniška nominacija že skoraj v rokah Romneyja, ki se lahko ponaša z največjim proračunom za svojo kampanjo, pa je Gingricheva zmaga stvari zapletla in tekma je znova odprta.

Konservativci nagnili tehtnico
Gingricheva zmaga v Južni Karolini niti ni tako presenečenje, saj tam prevladujejo konservativni volivci, ki z nezaupanjem gledajo na Romneyja in njegovo zmerno politiko, s katero si sicer na novembrskih predsedniških volitvah želi na svojo stran pridobiti neodvisne volivce, a bo moral prej še prepričati republikansko volilno telo.

Gingrichu je uspelo volivce v Južni Karolini prepričati, da bo kot njihov kandidat najbolje predstavljal konservativne ideje. Romney je po porazu priznal, da bo sezona izbiranja republikanskega kandidata še dolga, v kampanji pa se bo še naprej osredotočal na dosežke svoje poslovne kariere in bo Gingricha predstavil kot lutko iz Washingtona.

Na prihodnjih volitvah na Floridi bo Romney kot eden najbogatejših predsedniških kandidatov v zgodovini v prednosti pred drugimi kandidati, ki niso tako navzoči v tej zelo pomembni državi, ki lahko pomeni že prelomnico pri izbiranju republikanskega kandidata.

Za republikanske volivce sta pri izbiri predsedniškega kandidata najpomembnejši gospodarska politika in seveda zmožnost premagati predsednika Baracka Obamo, vse to pa do zdaj govori v prid Romneyja, ki je kampanjo oprl ravno na ta dva temelja.

Tretji ženi obljubil zvestobo
Trikrat poročeni Gingrich, ki je znan po tem, da je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil proces za odstavitev takratnega predsednika Billa Clintona po njegovih spolnih škandalih, se je moral med kampanjo braniti očitkov o svojem osebnem življenju.

Ta teden je zanikal trditve svoje druge žene, da jo je v njunem zakonu, ko je odkrila njegove skoke čez plot, prosil za "odprt odnos" v zvezi.

Po negodovanju konservativnih skupin zaradi njegovega razgibanega zasebnega življenja je Gingrich decembra obljubil, da bo zvest svoji tretji ženi.