Republikanska vrsta se iz volitev v volitve vse bolj redči: odpadel je Herman Cain (drugi z desne), zdaj še Rick Perry (prvi z leve). Foto: EPA
Republikanska vrsta se iz volitev v volitve vse bolj redči: odpadel je Herman Cain (drugi z desne), zdaj še Rick Perry (prvi z leve). Foto: EPA
Perry je končal svojo kampanjo, v katero je avgusta vstopil kot favorit. Foto: EPA
Newt Gingrich, konservativno upanje za Ameriko? Foto: EPA

Najprej so ga obvestili, da je volitve v Iowi pravzaprav izgubil, nato pa ga je presenetila še novica, da Rick Perry izstopa iz predsedniške tekme in da bo podprl Newta Gingricha.

Republikanske preliminarne volitve v Iowi so potekale 3. januarja, izid je bil ves čas tesen, a so nazadnje še isti večer za zmagovalca za pičlih osem glasov proglasili nekdanjega guvernerja Massachusettsa Romneyja.

Zdaj pa je republikanska stranka Iowe objavila uradne izide volitev, po katerih je za 34 glasov zmagovalec nekdanji senator Rick Santorum. Santorum je prejel 29.839 glasov, Romney pa 29.805. A končni izid najverjetneje ne bo nikdar znan, saj pogrešajo izid iz kar osmih okrožij.

Bitka še neodločena
Preliminarne volitve v Iowi so bile prve po vrsti v boju republikancev za predsedniško nominacijo stranke. Zmagovalec se bo pomeril z aktualnim predsednikom Barackom Obamo na volitvah 6. novembra. Po Iowi je 10. januarja sledil New Hampshire, kjer je slavil Romney, naslednja tekma pa bo v soboto v Južni Karolini.
V javnomnenjskih anketah je sicer suvereno vodil Romney, vse do soočenja ta konec tedna, kjer je Newt Gingrich od občinstva dobil stoječe ovacije. Zdaj ankete kažejo, da je tekma, ki velja za ključno, vse prej kot odločena.
Perry za Gingricha
Da bi bil udarec za Romneyja, sicer velikega magnata in zapriseženega mormona, še večji, pa je poskrbel teksaški guverner Rick Perry, ki se je po vseh udarcih, ki jih je v svoji kampanji utrpel, odločil, da to opusti. Perry je v tekmo vstopil avgusta in se naglo povzpel na čelo kandidatov. A politični kiksi in neprepričljiva predstava na soočenjih so ga naglo spodnesli z vrha.

Perry bo zdaj v republikanski tekmi podprl nekdanjega predsednika predstavniškega doma kongresa Gingricha, edinega kandidata, ki ima, sodeč po anketah, realno možnost premagati Romneyja v Južni Karolini. Teksaški guverner je svojo odločitev utemeljil z besedami, da ima Gingrich "srce konservativnega reformatorja".
Gingrich proti sodišču
Gingrich se je zdel že premagan, potem ko so protikandidati privlekli na dan njegovo neslavno osebno zgodovino prešuštvovanja. Tudi njegove številne druge poteze in izjave so velikokrat sporne. Tako danes odmeva njegova napoved, da če postane predsednik, ne bo upošteval vrhovnega sodišča.
68-letni Gingrich je pred forumom aktivistov proti splavu dejal, da bi bil njegov prvi ukrep kot predsednika ta, da bi vojski ukazal nespoštovanje razsodbe vrhovnega sodišča, ki je tujim terorističnim osumljencem podelilo nekatere pravice.

Enako naj bi ravnal tudi glede znamenite odločitve sodišča iz leta 1973, ki je uzakonila splav. "Če sodišče sklene temeljno napačno odločitev, jo lahko predsednik dejansko ignorira," je dejal Gingrich ob navdušenem odobravanju občinstva.