Kriza na severu Ugande je ena najdlje trajajočih v Afriki. Foto: EPA
Kriza na severu Ugande je ena najdlje trajajočih v Afriki. Foto: EPA
Joseph Kony
Zaradi zločinov nad civilisti je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu za Konyjem in dvema njegovima sodelavcema izdalo obtožnico. Foto: EPA

LRA že več kot dve desetletji ustrahuje prebivalstvo na severu Ugande, kjer je v napadih umrlo na desettisoče ljudi, medtem ko jih je bilo dva milijona prisiljenih zapustiti svoje domove.

Uporniki pod vodstvom izmuzljivega Josepha Konyja, ki se je oklical za preroka in hoče Ugando voditi po desetih božjih zapovedih, so znani po svoji okrutnosti, saj so odgovorni za številne pokole, posilstva in ugrabitve otrok, ki jih nato uporabijo za vojake, nosače in spolne sužnje.

Propad mirovnih pogovorov
Da so mirovni pogovori med LRA-jem in ugandsko vlado, ki so od sredine leta 2006 potekali v južnem Sudanu, dokončno propadli, dokazuje sredin napad na južnosudanske sile, ko je bilo ubitih 14 vojakov in devet civilistov.

"LRA je začel vojno", je sporočil južnosudanski minister za informiranje Gabriel Chang, a ob tem zagotovil, da južni Sudan zagotovo ne bo prizorišče vojne. Ugandski predsednik Yoweri Museveni se je ta teden zavzel za vojaško ofenzivo proti upornikom in visoki vojaški poveljniki iz Ugande, južnega Sudana ter Demokratične republike Kongo so že začeli načrtovati skupno operacijo.

Pogovori so krinka za okrepitve
A poznavalci opozarjajo, da je bila strategija skupne akcije proti LRA-ju preizkušena že večkrat, tudi s podporo Zahoda, toda vedno neuspešno, saj do zdaj ni uspelo še nikomur ujeti ali ubiti Konyja. Ta se je po odločnejših akcijah ugandske vojske v zadnjih letih umaknil čez mejo v Kongo in Srednjeafriško republiko, uporabljal pa naj bi tudi nekdanja oporišča v južnem Sudanu.

Kot so se mnogi bali, je Kony izkoristil začasno zatišje med mirovnimi pogovori in medtem na novo organiziral svoje upornike, poskrbel za njihovo oborožitev in se znova poslužil taktike ugrabljanja civilistov. Tako naj bi se njegovim 600 upornikom pridružilo kar tisoč novincev, govori pa se tudi, da naj bi jih z orožjem oskrbovali čadski uporniki.

G. V.