Petkovih protestov se je udeležilo več tisoč mladih. Foto: EPA
Petkovih protestov se je udeležilo več tisoč mladih. Foto: EPA
Da je Grčija dobila denarno pomoč, se je morala zavezati k uveljavljanju varčevalnih ukrepov, med katerimi so tudi zviševanje davkov in delovne dobe ter zmanjšanje števila javnih uslužbencev za 15.000 do leta 2015. Foto: EPA
Protestniki so na sprednje steklo avtobusa zapisali "morilci". Foto: EPA
Na mestu, kjer je umrl Thanasis Kanautis, se zbirajo mladi. Foto: EPA

Študent tehnične univerze Thanasis Kanautis se je v četrtek zvečer odpravil v mesto. Na javni avtobus se je pretihotapil, saj ni imel 1,20 evra, da bi plačal vozovnico. A njegova pot je bila kratka. Ko je inšpektor hotel preveriti veljavnost vozovnice, je med njima nastal prepir.

Po pričanju očividcev naj bi Thanasis Kanautis pritisnil na gumb za izhod v sili, saj ni hotel plačati vozovnice. Vrata avtobusa so se med vožnjo odprla, zaradi česar je padel in se z glavo udaril ob pločnik, kar je bilo zanj tudi usodno.

Pozivi k brezplačnemu javnemu prevozu
"Za smrt študenta je odgovorna vladna varčevalna politika," je slišati iz vrst radikalne levičarske koalicijske stranke Syrize, ki je med drugim obsodila prakso inšpektorjev, ki na mestnih avtobusih preverjajo veljavnost vozovnic.

V izjavi za javnosti so med drugim zapisali, da to, "da žrtev ni mogla plačati 1,20 evra za vozovnico, odraža bedo, v kateri živi večji del prebivalcev Grčije".

Člani stranke med drugim zahtevajo, da bi bila vožnja z mestnim avtobusom brezplačna za brezposelne, upokojence z nizkimi pokojninami in študente.

Vladni tiskovni predstavnik Simos Kedikoglu je dejal, da smrt 19-letnika še preiskujejo, izjavo Syrize pa je označil za "mejni populizem".

Prva žrtev vladnega varčevanja
Podobne zahteve imajo tudi pripadniki protivarčevalne politike v Grčiji "Ne bom plačal", ki se zavzemajo za brezplačen javni prevoz, cestnine in položnice za gospodinjstvo, Thanasisa Kanautisa pa so označili za "prvega mrtvega borca državljanske nepokorščine".

Spomnimo. Leta 2008 so po incidentu, ko je policist ustrelil najstnika, v državi vzniknili prvi množični protesti, ki so se razširili na vso državo.

Mladi na ulici
Dogodek je razburil tudi mlade v državi, med katerimi jih je po podatkih grškega statističnega urada brezposelnih kar 64,9 odstotka. Na dan pogreba 19-letnega študenta so zavzeli predmestje Aten Peristeri, kjer je bila pogrebna slovesnost.

Okoli tisoč mladih je korakalo proti tamkajšnjemu pokopališču, pri čemer so nekateri ustavljali mestne avtobuse in z razpršilom na steklo napisali "morilci". Zaradi strahu pred novi izbruhi v državi so v Peristeri začasno ustavili vožnjo nekaterih mestnih avtobusov, da bi tako preprečili nove napade na voznike.