Grške plaže samevajo. Foto: EPA
Grške plaže samevajo. Foto: EPA
Grčija
Letos v Grčiji opažajo deset odstotkov manj turističnih rezervacij. Foto: EPA

Turizem predstavlja 20 odstotkov grškega državnega proračuna, število letošnjih poletnih rezervacij pa se je zaradi nedavnih protestov in izgredov zmanjšalo že za deset odstotkov. Grški turizem je poleg tega močno prizadel tudi nedavni izbruh islandskega ognjenika Eyjafjallajökull, ki je za dober teden ohromil evropski letalski potniški promet.

"Turistom zagotavljamo, da jim bomo plačali hotelsko sobo, če bodo obtičali na grškem letališču zaradi islandskega vulkana," je dejal grški minister za turizem Pavlos Geroulanos. Minister je priznal, da položaj na začetku turistične sezone še zdaleč ni tako cvetoč, kot je bil v preteklih letih.

"Nekatere destinacije je nedavna kriza prizadela bolj kot druge," je na tiskovni konferenci pojasnil Geroulanos.

Nedavne proteste sindikatov, ki so prerasli celo v izgrede, so spodbudili vladni ukrepi. Če želi Grčija vrniti 110 milijard evrov denarne pomoči državam članicam EU-ja in Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), mora obvezno sprejeti ukrepe, med katerimi so: zamrznitev plač v javnem sektorju za najmanj tri leta, odprava 13. in 14. plače državnim uslužbencem, zaustavitev zaposlovanja v javnem sektorju do preklica, podaljšanje delovne dobe.

Grčija mora primanjkljaj zmanjšati do leta 2014
Grčija je dobila pomoč pod pogojem, da bo do leta 2014 državni primanjkljaj, ki danes znaša 13,6 odstotka BDP-ja, znižala za najmanj tri odstotke. Grški delavci nad idejo niso bili navdušeni. Dejali so, da država, ki je prej ''razsipavala'' denar in državni proračun pahnila v alarmantne številke, zdaj ne sme "varčevati na njihovih plečih". Odklonili so celo zdaj že prejeto denarno pomoč EU-ja in IMF-a. Sindikati tudi v prihodnje napovedujejo proteste, ki pa naj bi bili mirni.