Greenpeace je protestiral proti ruskemu črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju. Aktivisti za to plačujejo ceno. Foto: EPA
Greenpeace je protestiral proti ruskemu črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju. Aktivisti za to plačujejo ceno. Foto: EPA

Spomnimo, pred dvema tednoma sta dva aktivista Greenpeaca z omenjene ladje splezala na naftno ploščad ruskega naftnega velikana Gazprom in protestirala proti črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju. Oblasti so aretirale celotno posadko ladje, ki so jo odvlekli v pristanišče v Murmansku, aktiviste pa so nato obtožili piratstva. Grozi jim do 15 let zapora.

"Nizozemska kot država, pod katere zastavo pluje Arctic Sunrise, je danes začela proces arbitraže na podlagi konvencije ZN-a o pomorskem mednarodnem pravu," je v pismu parlamentu pojasnil nizozemski zunanji minister Frans Timmermans. Nizozemska se je za tak korak odločila zaradi okoliščin, ki jih vidi kot nezakonito zadržanje ladje, "in da bi dosegla izpustitev ladje in tudi njene posadke", je dejal Timmermans.

Greenpeace: Aktivisti so priprti nezakonito
Greenpeace International je nizozemsko odločitev pozdravil in ponovil, da je "28 aktivistov ter svobodni fotograf in svobodni snemalec" priprtih nezakonito. "Ruski uradniki bodo zdaj svoja dejanja morali pojasniti pred mednarodnim sodiščem, kjer ne bodo mogli upravičiti absurdnih obtožb o piratstvu," pravijo v Greenpeacu.

Odvetniki aretiranih aktivistov so se sicer pritožili na odreditev pripora za vseh 30 aktivistov. Rusko prizivno sodišče je v povezavi s tem prva zaslišanja napovedalo za prihodnji torek.

Na prvi obravnavi bodo zaslišani trije člani posadke, tudi znani ruski fotograf Denis Sinjakov, je sporočilo sodišče v pristaniškem mestu Murmansk na severu Rusije. Kot poudarjajo v Greenpeacu, je Sinjakov novinar in ne aktivist, ki naj bi ga Greenpeace angažiral kot poročevalca, ki bi poročal o protestu.