Ukrajinski parlamentarci so imeli ponoči burno debato, a brez pravih uspehov. Foto: EPA
Ukrajinski parlamentarci so imeli ponoči burno debato, a brez pravih uspehov. Foto: EPA
Kriza v Ukrajini se nadaljuje

Predsednik Viktor Juščenko in premier Viktor Janukovič sta v noči na nedeljo sklenila dogovor o razpisu predčasnih volitev, s katerimi bi preprečila skorajšnjo državljansko vojno, kar bi morali poslanci potrditi.

Parlament bi moral, poleg zakona o razpisu volitev, sprejeti še proračunska dopolnila, ki bi omogočila financiranje predčasnih volitev, ter nekaj s tem povezanih zakonov. Po treh poskusih glasovanja in burni razpravi poslanci vseeno niso našli skupnega jezika, zmotila pa jih je tudi lažna grožnja, da je v poslopju parlamenta bomba, zaradi česar so ga morali zapustiti.

Juščenko podaril poslancem še en dan
Predsednik Viktor Juščenko je poslancem rok za sprejem zakonov podaljšal za en dan, tako da ima parlament še do večera čas, da sprejme ukrepe za izhod iz politične krize, ki pretresa državo in je že na meji državljanske vojne. Juščenko je povedal še, da bo v primeru, če parlament ne potrdi obravnavanih zakonov, predčasne volitve razpisal v 60 dneh.

Ukraijina znova v slepi ulici?
Razmere v Ukrajini so se v zadnjih dveh mesecih močno zaostrile, nekateri so prepričani celo, da je država na robu državljanske vojne. Dolgoletna politična nasprotnika, prozahodno usmerjeni Viktor Juščenko in Viktor Janukovič, ki mu je naklonjen Kremelj, sta v noči iz sobote na nedeljo po dolgotrajnih pogajanjih dosegla dogovor, da predsednik po sprejetju omenjenih zakonov 30. septembra razpiše predčasne predsedniške volitve. Razmere v Ukrajini so se po dogovoru umirile.

Juščenko na obisk na Hrvaško
Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko se bo v četrtek in petek mudil na dvodnevnem obisku na sosednjem Hrvaškem, kjer se bo srečal s predsednikom Stipetom Mesićem in premierjem Ivom Sanaderjem. Obiskal bo tudi hrvaški sabor in se pogovarjal s predsednikom saborja Vladimirjem Šeksom. Med obiskom bodo državniki podpisali sporazum o sodelovanju Hrvaške in Ukrajine na političnem, gospodarskem in humanističnem področju.

Kriza v Ukrajini se nadaljuje