Odločitev grških sodnikov v centru za pridržanje na Kiosu bi lahko postavila pod vprašaj sporazum EU-Turčija. Turčija namreč ni varna država po mnenju sodnikov. To že dalj časa opozarjajo številne človekoljubne organizacije. Foto: EPA
Odločitev grških sodnikov v centru za pridržanje na Kiosu bi lahko postavila pod vprašaj sporazum EU-Turčija. Turčija namreč ni varna država po mnenju sodnikov. To že dalj časa opozarjajo številne človekoljubne organizacije. Foto: EPA
false
Begunci v Turčiji nimajo dostopa do dela, zdravstvene oskrbe ali možnosti družinskega življenja, poleg tega pa je veliko Sircev iz Turčije vrnjenih v Sirijo. Foto: EPA

Neki sirski begunec je v Grčiji zaprosil za azil, a je njegovo prošnjo grško sodišče zavrnilo in odredilo, da naj bo vrnjen v Turčijo. Po njegovi pritožbi zoper to odločitev pred odborom sodnikov v centru za pridržanje na otoku Kios so sodniki odločili njemu v prid, poroča BBC. Sodniki so odločili, da se begunec ne vrne v Turčijo. BBC navaja vir v grškem ministrstvu za migracije, ki je dejal, da so prej omenjeni grški sodniki odločili le o tem, ali naj se o takšnih primerih presoja v Grčiji ali ne.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International (AI) opozarja, da ta odločitev postavlja pod vprašaj marčevski sporazum med EU-jem in Turčijo, po katerem bi ta sprejemala begunce iz Grčije, ki bi jim bila zavrnjena prošnja za azil ali če prošnje ne bi vložili, v zameno za različne, tudi finančne, ugodnosti. EU naj bi tako Turčiji izplačal tri milijarde evrov, namenjene za oskrbo beguncev. V skladu s sporazumom je bilo v Turčijo vrnjenih več kot 400 ljudi.

Na dan omenjene odločitve grških sodnikov so grške oblasti v sodelovanju z EU-jem v Turčijo z otokov Lezbos in Kos vrnile 51 beguncev. AI poudarja, da begunci v Turčiji nimajo zagotovljenih osnovnih človekovih pravic in da številnim izmed njih grozi celo vrnitev v Sirijo.

AI opozarja na slabe razmere v Turčiji
Predstavnik AI-ja Giorgos Kosmopolos je dejal, da Turčija trenutno ne ščiti beguncev v skladu s standardi Konvencije o beguncih. "Dokler ne postane varna država, ne bi smel biti tja vrnjen nihče," je dejal. Begunci v Turčiji nimajo dostopa do dela, zdravstvene oskrbe ali možnosti družinskega življenja, poleg tega pa je po Kosmopolosovih besedah veliko Sircev iz Turčije vrnjenih v Sirijo.

Kosmopolos tako pravi, da bi moralo biti izvajanje sporazuma EU-Turčija ustavljeno, begunce pa bi morali naseliti v drugih evropskih državah na varen in dostojen način.