Abhazija in Južna Osetija kalita odnose med Tbilisijem in Moskvo. Foto: EPA
Abhazija in Južna Osetija kalita odnose med Tbilisijem in Moskvo. Foto: EPA
Vladimir Putin in Mihail Sakašvili
Moskvi ni pogodu gruzijski prozahodni predsednik Sakašvili. Foto: EPA
Med Gruzijo in Rusijo vroče

Ruski predsednik Vladimir Putin je sprejel odločitev o diplomatskem zbliževanju, krepitvi družbenih in gospodarskih vezi ter priznanju nekaterih dokumentov, ki so jih izdale separatistične oblasti v regijah, ki se želita odcepiti od Tbilisija. "Glavni faktor za vse naše akcije na tem področju je skrb za interese ljudi v Abhaziji in Južni Osetiji, vključno z ruskimi državljani, ki živijo tam", so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva in dodali, da si Rusija ne želi soočenja z Gruzijo.

Tbilisi: Gre za priključitev
Gruzijski svet za nacionalno varnost, ki se je sešel na izredni seji, je Moskvo pozval, naj ne naredi nobenih korakov k njunemu priznanju, zunanji minister David Bakradze pa je potezo Moskve označil za "kršitev norm mednarodnega prava" in "de facto priključitev" provinc k Rusiji, ki ju že več let podpira v njunem prizadevanju za neodvisnost. Kljub temu je malo verjetno, da bi Moskva formalno priznala neodvisnost regiji, saj se še predobro zaveda odcepitvenih teženj nekaterih regij znotraj svojih meja.

Ruska kazen zaradi Kosova in Nata?
Potem ko so številne zahodne države priznale neodvisno Kosovo, je Rusija zagrozila, da bo podprla neodvisnost Abhazije in Južne Osetije, ki sta se po državljanski vojni v začetku 90. let 20. stoletja odcepili od Gruzije, a njune neodvisnosti ni (še) nihče priznal. Moskva naj bi s svojo najnovejšo potezo želela tudi kaznovati Gruzijo in njenega prozahodnega predsednika MIhaila Sakašvilija zaradi približevanja zvezi Nato.

T. V.

Med Gruzijo in Rusijo vroče