Svet
Antonio Guterres in Rami Hamdala
Guterres se je v Ramali sestal s palestinskim premierjem Hamdalo, ki svari, da se vprašanje širitve naselbin zaostruje. Foto: Reuters

Dodaj v

Guterres: Izraelske naselbine ogrožajo mirovni dogovor

Netanjahu zavrnil pozive k umiku naselbin
29. avgust 2017 ob 18:54
Ramala - MMC RTV SLO, STA

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v Ramali opozoril, da so judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih resna ovira za reševanje bližnjevzhodnega konflikta.

Kot edino pot za mir na Bližnjem vzhodu Guterres vidi dosego dogovora o dveh državah, ki bi sobivali v miru in varnosti.

"Veliko je stvari, ki jih je treba narediti, vendar so naselbine očitno zelo velika prepreka pri doseganju rešitve dveh držav," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal generalni sekretar ZN-a.

"Želim izrecno poudariti zavezanost vseh Združenih narodov in tudi svojo lastno predanost temu, da se bo rešitev dveh držav uresničila. Že večkrat sem dejal, da za rešitev dveh držav ni načrta B," je poudaril.

Guterres je na prvi obisk v pokrajini od nastopa mandata prispel v nedeljo. V ponedeljek se je sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki je med obiskom Guterresa Iran obtožil gradnje izdelovalnic raket v Siriji in Libanonu, in predsednikom države Ruvenom Rivlinom. Danes je obiskal še palestinska območja.

Netanjahu: "Tu smo in ostajamo za vedno"
Netanjahu je sicer Guterresove pozive glede umika judovskih naselbin na Zahodnem bregu zavrnil. Med ponedeljkovo slovesnostjo ob 50. obletnici postavitve prve naselbine na Zahodnem bregu je Netanjahu zatrdil, da se ne bodo umaknili iz nobene. "Mi smo tu in tu bomo ostali, za vedno," je dejal.

Palestinski premier Rami Hamdala se je na Netanjahujeve besede odzval z oceno, da je rešitev dveh držav s tem izpuhtela v zrak in poudaril, da se vprašanje širitev naselbin zaostruje.

200 naselbin s 600.000 prebivalci
Na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ju je Izrael zasedel po šestdnevni vojni leta 1967, je okoli 200 judovskih naselbin, v katerih živi okoli 600.000 judovskih naseljencev, še navaja DPA.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 29.08.2017 ob 20:32
Guterres: Izraelske naselbine ogrožajo mirovni dogovor

Diktatorski režim v Savdski Arabiji ubija človeško dostojanstvo, njihovo bombardiranje Jemna pa je vojni zločin.
Reakcija Guterresa ?

Je ni. Niti Besede.
tore
# 30.08.2017 ob 07:49
Netanjahu pa je izjavil, da bodo raketirali predsedniško palačo v Damasku, če se Iranci ne umaknejo iz Sirije. Al pa to da se je vodja ISISa javno zahvalil Izraelu za podporo (orožje, zdravstveno oskrbo ranjencev).
Take novice za RTV niso zanimive al kaj. Saj ste že ko CNN.
tore
# 30.08.2017 ob 07:08
Na RT je novica, da so Izraelci porušili 6 šol na Zahodnem bregu, katere je financirala EU.
Kako lahko naša država sodeluje s takimi ..., ljudje vsekakor niso. Kako lahko ti ... sploh pridejo v SLO. A imajo naši politiki sploh kej dostojanstva.
direndaj
# 30.08.2017 ob 09:58
http://news.antiwar.com/2017/07/19/netan
yahu-admits-to-dozens-of-syria-strikes-attacks-eu-in-hot-mic-moment/
MZ
# 30.08.2017 ob 06:39
Pa kdo ZN sploh še jemlje resno? Če gospodje tam v Generalni skupščini še niso opazili, da je njihov čas potekel in da jih resno jemljejo samo še obrobne državice, je res kriza.

Če bi ZN želeli kaj rešiti, bi že lahko. Tako pa kaj več od kakšne občasne izjave (da se vidi, da nekaj delajo), ni nekega efekta.
mb128
# 29.08.2017 ob 20:24
Mislim ta Anton je pa res ena šema! Ta šlamastika je nekako podobna oni severnokorejski. Za Izraelci stojijo Zda za S. Korejo pa Kitajska in dokler bo temu tako se dejansko ne da storiti ničesar. Izraelci se bodo še naprej šli igrico z imenom zemljo krast Mickey Mouse pa bo vsaj enkrat na mesec spustil kakšno petardico. Alternativa? Veliki bum! To pa ni v interesu nikogar!
Bivši uporabnik
# 30.08.2017 ob 16:57
Mirovni dogovor ogroza tisti, ki vedno drzi fige v zepu in bi te rad ubil pri prvi priliki, ko bi spustil obrambo.
Ce islamska geta v Evropi ne ogrozajo Evropejcev, zakaj bi judovske naselbine ogrozale Palestince? Ne razumem zakaj eni lahko zahtevajo kar drugi ne smejo.
jarovit
# 29.08.2017 ob 20:02
200 naselbin s 600.000 prebivalci
--------------------------------
Koliko od tega je palestinskih in koliko od teh je Palestincev?
cairns
# 29.08.2017 ob 22:46
Na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ju je Izrael zasedel po šestdnevni vojni leta 1967

Vsakič ko arabci napadejo Izrael izgubijo velik del ozemlja. In arabce še sedaj ni izučilo da se Izraela ne napada, ampak da se z njim trguje. Koristi bi imeli vsi.
cairns
# 29.08.2017 ob 22:49
Med ponedeljkovo slovesnostjo ob 50. obletnici postavitve prve naselbine na Zahodnem bregu je Netanjahu zatrdil, da se ne bodo umaknili iz nobene. "Mi smo tu in tu bomo ostali, za vedno," je dejal.

In prav je tako.

Naj gre mali nemočni Portugalec prat možgane diktatorju v Riad. Ali pa v Katar, Bahrein, ZAE. Dela mu ne bi zmanjkalo v desetih mandatih.
Kazalo