Svet
Izrael, Palestina
Več desetletij je bila uradna ameriška politika, da je mir mogoč le z ustanovitvijo dveh držav. Foto: EPA
VIDEO
Palestince razburila idej...

Dodaj v

Politika dveh držav: Guterres svari, da "alternative ni"

Nemir ob omembi možnosti ene države
16. februar 2017 ob 09:41
New York - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v odzivu na poziv Donalda Trumpa h kompromisom z Izraelom pozval k popolni ustavitvi gradenj na palestinskih ozemljih in izrazil večjo naklonjenost politiki dveh ločenih držav.

Kot je znano, je ameriški predsednik Donald Trump ob obisku izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Beli hiši tako Izraelce kot Palestince pozval k sklepanju kompromisov – Izraelu je predlagal, naj pokaže "malo zadržanosti" pri širjenju naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, Palestince pa pozval, naj se "odpovedo sovraštvu, ki se ga učijo že od rane mladosti", in priznajo Izrael.

Obenem je presenetil s stališčem, da ZDA morda odstopajo od politike dveh držav, ki so jo ZDA zagovarjale več desetletij. Pojasnil je, da rešitev dveh držav ni nujno edina mogoča rešitev, da pa mu je všeč vsak dogovor, ki bo všeč Izraelcem in Palestincem, pa najsi gre za eno ali dve državi. "Lahko sprejmem eno ali drugo rešitev," je poudaril Trump.

Abas bolj podpira politiko dveh držav
Abas se je strinjal s Trumpovim pozivom Izraelu glede širjenja naselbin na palestinskih območjih in pozval k popolni ustavitvi gradenj. Glede rešitve izraelsko-palestinskega spora pa je Abas poudaril, da se bolj zavzema za rešitev v obliki dveh držav, ki je bila več let tako uradna ameriška kot mednarodna politika.

Netanjahu na tiskovni konferenci sicer ni izključil možnosti dveh ločenih držav, je pa dal jasno vedeti, da bodo v zameno za podporo tej politiki zahtevali, da Palestinci priznajo Izrael in da Izraelci prevzamejo nadzor nad "območjem zahodno od Jordana", torej nad celotnih Zahodnim bregom.

Na izjavo ameriškega predsednika se je odzval tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je posvaril pred opustitvijo ideje o suvereni palestinski državi, saj "alternative ni".

Pozivi senatu, naj ne potrdi Friedmana
Medtem se je oglasilo pet nekdanjih veleposlanikov Združenih držav Amerike v Izraelu, ki nasprotujejo kandidatu za ta položaj, Davidu Friedmanu. Prepričani so, da ni usposobljen za ta položaj, motijo jih tudi njegova radikalna stališč – med drugim je omenjeno politiko dveh držav označil za namišljeno rešitev vprašanja, ki ne obstaja. Poleg tega pa, opozarja peterica nekdanjih veleposlanikov, Friedman podpira izraelske gradnje na palestinskih ozemljih in meni, da s prisvajanjem zemljišč ni nič narobe, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom, ocenjujejo.

Veleposlaniki Thomas Pickering, William Harrop, Edward Walker, Daniel Kurtzer in James Cunningham so priložnost izkoristili za izraz podpore rešitvi dveh držav in zapisali, da ta rešitev nima alternative, če želijo utrditi varnost ZDA in Izraela ter omogočiti mir med Izraelom in sosedi.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
hexen
# 16.02.2017 ob 10:57
Palestince pa pozval, naj se "odpovedo sovraštvu, ki se ga učijo že od rane mladosti", in priznajo Izrael.

A Izraelcev pa ne učijo sovraštva do Palestincev, da so Palestinci živali, teroristi, gamad?
hexen
# 16.02.2017 ob 11:14
Poglejte si dokumentarec Five Broken Cameras.
https://vimeo.com/73945145

Pride izraelska vojska, zasede zasebna zemljišča staroselcev - jih ustrahujejo, preženejo iz lastne zemlje, posekajo njihove oljke, zabetonirajo rodovitna polja, zgradijo blokovska naselja, vanje vselijo najbolj ekstremne sionistične fanatike in to ponavljajo n-x. Poglejte video in ocenite, kdo je res terorist.
Anar Hija
# 16.02.2017 ob 12:41
Pa, da ne bo dvoma: na nobenega ne bi smel nihče streljat ali metati bomb. Ko pa to počne eden, bi moral tudi drugi. Ne more in ne sme pa biti dopuščeno, da nekdo z nasiljem dosega svoje. ZDA je dopuščeno. Izraelu je dopuščeno. Naj bo dopuščeno tudi Palestini in njenim zaveznikom.
Trubadur
# 16.02.2017 ob 10:27
imam občutek, da imajo židje preveč vpliva na druge države, da bi se vprašanje Palestine rešilo...
JozekVeseli
# 16.02.2017 ob 13:43
Ivanka Trump je porocena z zidom, ki podpira izraelske desnicarje, sam pa je aktiven v vladi Trumpa. V naslednjih osmih letih bo veliko enstranskih korakov s strani Izraela.
zozozo
# 16.02.2017 ob 16:22
"Politika dveh ločenih držav" je pa totalni neologizem v slovenščini. Ga pa danes (mislim prav danes, 16.2.2017) uporabljajo vsi slovenski mediji, ker očitno prepisujejo en od drugega tisto, kar je nekdo napačno prevedel iz angleščine.

A res nimate novinarja, ki bi že kdaj prej kaj prebral o tej temi, da bi lahko potem o njej pisal z ustaljenim izrazoslovjem?
Bivši uporabnik
# 16.02.2017 ob 16:05
Ivanka Trump je porocena z zidom, ki podpira izraelske desnicarje, sam pa je aktiven v vladi Trumpa. V naslednjih osmih letih bo veliko enstranskih korakov s strani Izraela.

Cakaj cakaj, a ni Trump baje antisemit? Tako pravijo MMC in placani sorosovi protestniki.
el CARTEL
# 16.02.2017 ob 10:25
Palestince pa pozval, naj se "odpovedo sovraštvu, ki se ga učijo že od rane mladosti", in priznajo Izrael.

končno nekdo, ki je to javno izrekel.
islamskim teroristom palestincem je potrebno dati vedeti, da je teroizem nesprejemljiv
kotzi
# 16.02.2017 ob 14:44
suverena palestinaka drzava ok..kdo jo bo pa zivel evropa..amerika...od cesa bodo zvel...
levanda
# 16.02.2017 ob 10:04
Čas je, da se prizna ALI država Palestina z dostopom do vseh energetskih virov, surovin in obdelovalnih površin ALI enotna država, kjer ni "check-pointov" in ni segregacije ter hkrati ni drugorazrednih državljanov. Pa pika.
Bivši uporabnik
# 16.02.2017 ob 16:01
"Ne more in ne sme pa biti dopuščeno, da nekdo z nasiljem dosega svoje. ZDA je dopuščeno. Izraelu je dopuščeno. Naj bo dopuščeno tudi Palestini in njenim zaveznikom."

Prosim poduci me, kdaj je kdo drug razen IZRAELA, Palestincem in njihovim zaveznikom prepovedal izvajat nasilje? OZN resolucija?
Palestinci si ne zelijo 2 drzav. Palestinci si zelijo smrt vseh Judov. Kako ziveti z nekom, ki ti ne dopusca pravice do zivljenja? Ce bi Izraelci bili na isti mentalni stopnji kot so arabci, potem arabcev v Izraelu sploh ne bi vec bilo, ker bi jih pobili vse. V teoriji. V praksi pa imamo eno najbolj narascajocih populacij na svetu, ceprav vsi tulijo o genocidu. Zanimiv genocid, ko je letni prirastek 3% in povprecna zivljenska doba 73 let.
el CARTEL
# 16.02.2017 ob 10:35
potem se take slike ne bodo več ponavljalehttp://online.wsj.com/media/120111pod01_
J.jpg

http://www.theblaze.com/stories/2014/09/
02/heres-how-palestinian-children-celebrated-hamas-summer-of-rocket-attacks-on-israel/
Bivši uporabnik
# 16.02.2017 ob 12:00
Bolj kot Izraelsko-Palestinsko vprasanje se mi zdi pomembno sledece vprasanje.

Kako bo Palestinsko vodstvo, po tem ko bodo z Izraelci sprejeli bilokaksen dogovor, sankcionirali tiste Palestince, ki bodo dogovor spet rusili z izvanim obstreljevanjem z raketami?

Namrec noben resen clovek ne more pricakovat, da bodo Izraelci mirno gledali, kako iz palestinskih sol in bolnisnic dnevno letijo rakete proti izraelskim objektom. Namrec nam Evropejcem, ki smo navajeni da vsi po nas serjejo, je tezko razumet mentaliteto Izraelcev, da si tega sranja po glavi ne dovolijo.
steiermark
# 16.02.2017 ob 11:08
Poučno branje za tiste, ki tako brezkompromisno podpirate Palestince:

https://www.gatestoneinstitute.org/9540/
palestinians-victims
el CARTEL
# 16.02.2017 ob 10:36
imam občutek, da imajo židje preveč vpliva na druge države, da bi se vprašanje Palestine rešilo...

ne,
le druge države nerade priznavajo islamske ektremiste.

to, ali pa vse v ozadju kontrolirajo židje lol
razen ZN, njih pa ne kontrolirajo nekako
Kazalo