Gvatemalski predsednik je zaradi ameriških poskusov jezen in ogorčen. Foto: EPA
Gvatemalski predsednik je zaradi ameriških poskusov jezen in ogorčen. Foto: EPA
Injekcija
Sifilis lahko povzroči težave s srcem, slepoto, duševne težave in celo smrt. Foto: EPA

Predsednik ZDA Barack Obama se je opravičil zaradi medicinskih poskusov, med katerimi so med letoma 1946 in 1948 ameriške oblasti v sodelovanju z vlado v Gvatemali s spolno prenosljivimi boleznimi, kot sta sifilis in gonoreja, okužile prostitutke in jih poslale nad vojake in zapornike, med katerimi so bili tudi duševni bolniki.

"Poskusi v nasprotju z ameriškimi vrednotami"
Obama je v telefonskem pogovoru gvatemalskemu kolegu Alvaru Colomu zatrdil, da so bili poskusi v nasprotju z ameriškimi vrednotami, in obljubil preiskavo. Poskuse je letos odkrila profesorica ženskih študij Susan Reverby, ki je razkrila, da so potekali ne le v kaznovalnih ustanovah, ampak tudi v psihiatričnih klinikah in vojašnicah ter da je gvatemalska vlada dala dovoljenje za poskuse, s katerimi so želeli ugotoviti, ali lahko penicilin sifilis ne le zdravi, temveč tudi prepreči. Okoli 700 vojakov in zapornikov so po okužbi zdravili, a ni znano, koliko jih je ozdravelo.

"Predsednik Alvaro Colom meni, da so ti poskusi zločin proti človečnosti, in Gvatemala si pridržuje pravico, da ga javno obtoži na mednarodnem sodišču," je gvatemalska vlada zapisala v sporočilu, s katerim je napovedala ustanovitev komisije za preiskavo dogodkov pred več kot šestimi desetletji. Gvatemalski borci za človekove pravice so pozvali, naj družinam žrtev plačajo odškodnino, ameriški predstavniki pa pravijo, da ni jasno, ali jo bodo plačali.

V Gvatemali novica močno odjeknila
Colom je v pogovoru za BBC dejal, da je novica o poskusih "šokantna, tragična in graje vredna" ter da so bili udeleženci pri poskusu "žrtve zlorab pravic". "V gvatemalskih medijih in med mojimi sonarodnjaki je novica močno odjeknila. Seveda se je kaj podobnega dogajalo v drugih državah sveta, a kot predsednik in Gvatemalec bi raje videl, da se to ne bi nikoli zgodilo na naših tleh," je povedal.

Profesorica Reverbyjeva je v preteklosti sodelovala pri t. i. študiji Tuskegee v Alabami, kjer so zdravniki spremljali razvoj sifilisa pri revnih temnopoltih Američanih, ki jim niso povedali za bolezen ali jo niso primerno zdravili. Za poskus med letoma 1932 in 1972 se je pozneje opravičil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.