Jimmy Morales po do zdaj preštetih glasovih vodi, a zagotovo ne bo dobil dovolj glasov, da bi zmagal že v prvem krogu. Foto: Reuters
Jimmy Morales po do zdaj preštetih glasovih vodi, a zagotovo ne bo dobil dovolj glasov, da bi zmagal že v prvem krogu. Foto: Reuters

Za najvišji položaj v državi se je potegovalo 14 kandidatov. Do zdaj je gvatemalska volilna komisija preštela le približno tretjino glasovnic, najbolje pa kaže Moralesu in kandidatu konservativcev Manuelu Baldizonu. Dvojica se bo najverjetneje pomerila v drugem krogu, ki bo 25. oktobra.

Morales naj bi prejel približno 26 odstotkov glasov, Baldizon pa slabih 20 odstotkov. Na tretjem mestu je nekdanja prva dama države Sandra Torres z 18 odstotki glasov.

Perez zaradi obtožb v priporu
Gvatemalci so se na volišča odpravili po velikem korupcijskem škandalu, zaradi katerega je moral s predsedniškega položaja odstopiti dosedanji predsednik, 64-letni Otto Perez. Pereza namreč bremenijo večmilijonske korupcijske sheme, ki so podjetjem s podkupovanjem skorumpiranih uradnikov omogočale nižanje carinskih dajatev.

Gvatemalski kongres mu je po večmesečnih množičnih protestih zaradi tega prejšnjo sredo odvzel imuniteto, dan pozneje je odstopil in moral nato zaradi zapornega naloga v pripor. Perez sicer trdi, da je nedolžen.

V Gvatemali so ob predsedniških potekale tudi parlamentarne in občinske volitve. Volivci so izbirali 158 kongresnikov, 338 županov in 20 poslancev.