Izrael zatrjuje, da je v napadih močno oslabil Hamas. Foto: Reuters
Izrael zatrjuje, da je v napadih močno oslabil Hamas. Foto: Reuters
Gaza
Plaže v Gazi so pogosto tarča izraelskih napadov, saj naj bi se tam skrivali palestinski borci. Foto: Reuters
Gaza
Medsebojno obstreljevanje se nadaljuje. Foto: EPA

Potem ko je že v torek oboroženo krilo palestinskega gibanja, ki nadzoruje območje Gaze, zavrnilo predlog za premirje, je zdaj prišla še uradna zavrnitev vodstva, o čemer so že obvestili Egipt.

Izrael je sicer na torkovi seji varnostnega kabineta privolil v premirje in za kratek čas ustavil napade na Gazo, a jih kmalu obnovil, potem ko so palestinski raketni napadi nadaljevali.

Izraelski dnevnik Maariv ob sklicevanju na visoke palestinske vire poroča, da sta Hamas in Islamski džihad Egiptu predstavila deset zahtev in v zameno za njihovo izpolnitev ponujata Izraelu desetletno premirje.

Prva zahteva je umik izraelskih tankov z obmejnega območja z Gazo na razdaljo, ki bi palestinskim kmetom omogočala dostop do polj in njihovo obdelovanje. Poleg tega mora Izrael izpustiti vse palestinske zapornike, ki so jih prijeli po ugrabitvi in umoru treh izraelskih najstnikov na Zahodnem bregu. V to zahtevo je vključena omilitev postopkov proti vsem zapornikom v izraelskih zaporih.

Obisk Jeruzalema za vse Palestince
Tretja zahteva je odprava blokade Gaze z odprtjem vseh mejnih prehodov in dovoljenje za uvoz gradbenega materiala, vključno z opremo za delovanje tamkajšnje elektrarne. Četrta zahteva se nanaša na odprtje mednarodnega pristanišča in letališča, ki bi ju upravljali in nadzorovali Združeni narodi. Naslednja zahteva je povečanje ribolovnega območja za palestinske ribiče na deset morskih milj od obale in odobritev uporabe večjih ribiških ladij.

Prehod Rafa na meji z Egiptom bi morale po Hamasovem predlogu nadzorovati skupine iz prijateljskih in arabskih držav. Izrael mora tudi zapreti zračni prostor nad Gazo za izraelska letala in njenim prebivalcem omogočiti obisk Jeruzalema ter molitev v mošeji Al Aksa. Še ena zahteva je, da se Izrael preneha vmešavati v palestinske notranje zadeve, zadnja zahteva pa je vnovičen zagon industrijskega območja v Gazi.

Za zdaj je težko verjeti, da bi Izrael privolil v pogojevanje Hamasa in ustregel njegovim zahtevam. V preteklosti je izraelska stran zatrjevala, da je Hamas še vsako premirje izkoristil za oborožitev in gradnjo infrastrukture za napade na judovsko državo.

Več kot 200 žrtev
Število ubitih v Gazi je medtem preseglo mejo 200 ljudi in Izrael je pozval na deset tisoče Palestincev v enklavi, da zapustijo domove pred naslednjim valom raketiranja. Ena izmed izraelskih raket je ubila štiri palestinske otroke, ko je padla na plažo v Gazi. Več ranjenih otrok je zatočišče poiskalo v bližnjem hotelu.

V torek je bila ubita prva izraelska žrtev, v raketnem napadu na mejnem prehodu Erez.

Izraelski radio je poročal, da je izraelska vojska ponoči bombardirala hiše več voditeljev palestinskega gibanja Hamas, med njimi Mahmuda Al Zaharja, kar je potrdila tudi vojska, ki je navedla, da je bilo uničenih novih 24 tarč znotraj Gaze.

Ponoči so izraelske oborožene sile IDF s posnetim telefonskim klicem pozvale prebivalce Gaze v Zeitunu in Šudžaiji k umiku z domov, saj napovedujejo novo ofenzivo. V omenjenih okrožjih mesta Gaze živi kar sto tisoč ljudi.

Okrepljena izraelska ofenziva na Gazo
Okrepljena izraelska ofenziva na Gazo