Palestinci zapuščajo svoje domove. Foto: Reuters
Palestinci zapuščajo svoje domove. Foto: Reuters
Kot je poročal izraelski radio, so komandosi med posegom v Gazi napadli raketno izstrelišče Hamasa. Pri tem so bili po navedbah predstavnika izraelske vojske štirje lažje ranjeni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Izrael nad Hamas tudi s kopensko vojsko

Izraelski komandosi so v zgodnjih jutranjih urah vdrli na ozemlje Gaze, kar je prvi kopenski poseg Izraela na palestinskem ozemlju od začetka ofenzive proti gibanju Hamas. Število žrtev v Gazi je preseglo 160, med njimi sta dve tretjini civilistov in 30 otrok. Ranjenih je več kot 1.000 ljudi.

Izraelska vojska je danes znova pozvala Palestince na severu Gaze k evakuaciji. "Tisti, ki ne bodo upoštevali navodil o takojšnjem odhodu, bodo ogrozili svoja življenja in življenje svojih družin. Pazite se!" je pisalo na letakih, ki so jih izraelska letala spustila nad mestom Bejt Lahija, ki ima približno 70.000 prebivalcev in leži blizu severne meje Gaze z Izraelom. Združeni narodi so sporočili, da je okoli 4.000 prebivalcev zapustilo domove in pobegnilo na jug, kjer so jih namestili v osem zatočišč pod okriljem Združenih narodov.

Predstavnik izraelske vojske je sporočil, da bodo območje Bejt Lahije napadli v nedeljskih večernih urah, pri tem pa ni povedal, ali bodo razširili kopenske akcije.

Na drugi strani so Palestinci po izraelskih navedbah v slabem tednu ofenzive na Izrael izstrelili več kot 800 raket, ki niso terjali smrtnih žrtev.

Tarča napada: raketno izstrelišče Hamasa
Kot je poročal izraelski radio, so izraelski komandosi v nedeljskih jutranjih urah v Gazi napadli raketno izstrelišče Hamasa in uničili skladišče raket dolgega dosega. Pri tem so bili po navedbah predstavnika izraelske vojske štirje lažje ranjeni.

Predstavnik Brigad Ezedina Al Kasama, vojaškega krila Hamasa, je potrdil, da so si izmenjali ogenj s pripadniki izraelske vojaške mornarice, ki so po njegovih navedbah skušali vdreti na območje Sudanije na severozahodu Gaze.

Izraelska letala so samo v soboto v Gazi ubila 52 ljudi, med njimi številne civiliste. V napadu na hišo policijskega poveljnika v Gazi je umrlo 17 članov iste družine.

V petek so z območja Gaze v Tel Aviv znova priletele rakete, ki jih je prestregla izraelska protiraketna zaščita. Odgovornost za tri izstrelke je prevzelo oboroženo krilo gibanja Hamas.

Večina žrtev civilisti
V letalskih napadih na Gazo je bilo do zdaj ubitih 160 Palestincev, najmanj tisoč ljudi je ranjenih. Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je že izrazila zaskrbljenost zaradi številnih žrtev med civilisti. Po navedbah ZN-a je število civilnih žrtev tako veliko zato, ker Izrael bombardira stanovanjske hiše.

Mednarodna skupnost poziva k premirju
Mednarodna skupnost stopnjuje pozive na obe strani, naj prenehata napade in razglasita premirje. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je izrazil zaskrbljenost nad nevarnim stopnjevanjem spopadov in pred srečanjem s kolegi iz drugih zahodnih držav na Dunaju poudaril, da je zagotovitev premirja v tem hipu "absolutna prioriteta" mednarodne skupnosti. Na Bližnji vzhod bo v ponedeljek odšel nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki se bo tam srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Varnostni svet Združenih narodov je med drugim v sobotni izjavi pozval k ustavitvi napadov med Palestinci in Izraelci ter izrazil veliko zaskrbljenost glede zaščite civilistov na obeh straneh. "Članice Varnostnega sveta so strani pozvale k umiritvi stanja, vzpostavitvi miru in upoštevanju premirja iz novembra 2012," je 15 držav članic zapisalo v izjavi.

Izrael nad Hamas tudi s kopensko vojsko