Foto:
Foto:

Hanija, ki ga je na premierskem položaju zamenjal zmerni Salam Fajad, je prepričan, da denar pripada vsem Palestincem, ne samo predsedniku Abasu in gibanju Fatah.

Denar za pomoč palestinskemu gospodarstvu
Najnovejša poteza izraelske vlade dan pred bližnjevzhodnim vrhom v Egiptu je namenjena podpori Abasu in kaznovanju Hamasa. Olmert je povedal, da bodo sredstva "postopoma pomagala novi palestinski vladi, ki ni Hamasova vlada". Denar naj bi bil sproščen, ko bodo vzpostavljeni mehanizmi, ki naj bi zagotovili, da denar ne bo prišel v Hamasove roke.

Gre za sredstva od davkov in carin, ki jih Izrael pobira v imenu palestinske vlade in jih je zamrznil potem, ko je Hamas po volitvah januarja 2006 prevzel oblast. Embargo je pogubno vplival na palestinsko gospodarstvo, 160.000 vladnih uslužbencev pa ni prejelo polne plače že več kot leto dni.

Hanija: Do države z uporom
Hanija je hkrati zavrnil srečanje v Egiptu, ki ga bo gostil egiptovski predsednik Hosni Mubarak, udeležili pa se ga bodo Abas, izraelski premier Ehud Olmert in jordanski kralj Abdulah ter povedal, da bo Palestincem njihovo državo zagotovil samo upor.