Trenutno sta pred strankarskimi kolegi v prednosti republikanec Donald Trump in predstavnica demokratov Hillary Clinton. Foto: Reuters
Trenutno sta pred strankarskimi kolegi v prednosti republikanec Donald Trump in predstavnica demokratov Hillary Clinton. Foto: Reuters
false
Republikanski kandidat Marco Rubio je odstopil iz tekme za predsednika ZDA. Foto: Reuters
Trump izločil Rubia, Clintonova ušla Sandersu
Clintonova in Trump vse bliže strankarski zmagi

Velika zmagovalca t. i. velikega torka v ZDA sta Donald Trump in Hillary Clinton; demokratska predsedniška kandidatka je zmagala na strankarskih volitvah v Illinoisu, na Floridi, v Severni Karolini in Ohiu. Republikanec Donald Trump pa v Illinoisu, Floridi in Severni Karolini.

Izjemno tesen izid glasovanja pa še vedno ni znan v Misuriju, kjer na republikanski strani po 99 odstotkih preštetih glasov rahlo vodi Trump pred zveznim senatorjem iz Teksasa Tedom Cruzom, na demokratski pa rahlo Clintonova pred zveznim senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom.

V igri še trije republikanski kandidati: Trump, Kaish, Cruz
Floridski senator Marco Rubio, ki je še pred tedni veljal za izbranega kandidata republikanske stranke, je kmalu po razglasitvi izidov strankarskih volitev napovedal izstop iz predsedniške tekme. Guverner Ohia John Kasich, kjer je bil Trump drugi, je zmagal doma, na Floridi pa je bil zadnji, v preostalih treh državah pa tretji.
Poleg Trumpa zdaj ostajata v republikanki tekmi le še John Kasich in zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, ki ni zmagal nikjer (osvojil je tri druga in dve tretji mesti), kljub temu pa je v govoru v Houstonu nastopil zmagoslavno in dejal, da sta na republikanski strani le še dva kandidata: on in Trump. Ob tem je popolnoma zanemaril vztrajnega Johna Kasicha, ki ima sicer najmanj delegatov, vendar pa lahko računa na podporo strankarske elite, donatorjev in tudi večine volivcev, ki bi sicer oddali glas za Rubia.

Sanders bo težko nadomestil izostanek
Trump je svoj nabor delegatov po torku povišal na najmanj 621, Cruz jih ima najmanj 396, Kasich pa najmanj 138. Rubievih 168 delegatov lahko ostane na njegovi strani, vendar je odstopil od tekme in lahko gredo kam drugam. Za zmago in osvojitev nominacije na strankarski konvenciji julija v Clevelandu je potrebnih 1237 delegatov.

Hillary Clinton je do zdaj osvojila najmanj 1561 delegatov, Sander pa najmanj 800. Za osvojitev nominacije julija v Philadelphii jih je potrebnih 2383. Demokrati delegate delijo proporcionalno, Sanders pa bo izjemno težko nadomestil zaostanek. Demokratski volivci so glede na vzporedne ankete v torek izrazili zadovoljstvo z obema kandidatoma in večina je zagotovila, da bo novembra volila za zmagovalca, pa naj si bo to Clintonova ali Sanders. Vodstvo stranke stoji za Clintonovo, večina demokratov tudi meni, da ima nekdanja državna sekretarka največ možnosti za zmago proti republikancu.

Največ možnosti za ustavitev Trumpa ima Cruz
Glede na do zdaj zbrano število delegatov, imata največ možnosti, da se bosta jeseni na predsedniških volitvah soočila, Trump in Clintonova, a poznavalci razmer v republikanski stranki poudarjajo, pred se poletno strankarsko konvencijo v Clevelandu in celo med njo lahko zgodijo velika presenečenja.

Največ možnosti za ustavitev Trumpa ima Ted Cruz, ki si ga kandidata demokrata še najbolj želita za nasprotnika v predsedniških volitvah novembra letos. Newyorški milijarder, ki ga strankarsko vodstvo republikancev še vedno zavrača, se zna prilagajati potrebam, poleg tega je v stranko pritegnil številne nove volivce, Cruz pa je konservativni ideolog, ki ga ne marajo niti njegovi senatni kolegi. Neodvisne sredinske volivce bi lahko pobiral Kasich, ki mu ankete po Ohiu za zdaj ne obetajo nobene nove zmage.

Trump izločil Rubia, Clintonova ušla Sandersu
Clintonova in Trump vse bliže strankarski zmagi