"Bill, Bill, Bill," je skandirala množica, ko ga je nekdanja prva dama ZDA skupaj s hčerko povabila na oder, kar napoveduje, da bo nekdanji predsednik tudi zanjo velika pomoč. Foto: Reuters Foto:
false
Največji del množice so predstavljale ženske, ki so navdušene nad novo priložnostjo, da na čelo države prvič v zgodovini stopi ženska. Foto: Reuters
false
"Blaginja ne more biti le za direktorje in upravitelje hedge skladov. Demokracija ne more biti le za milijarderje in korporacije," je povedala Clintonova. Foto: Reuters
Hillary Clinton začela kampanjo za predsedniško kandidaturo

Clintonova je svojo predsedniško kampanjo uradno sprožila že aprila, do zdaj pa je imela številna srečanja z volivci v manjšem obsegu, in to v državah, ki bodo imele prihodnje leto najprej strankarske volitve. V Iowo, New Hampshire, Nevado in Južno Karolino se Clintonova odpravlja tudi po newyorškem zborovanju.

Clintonova je v svojem govoru pohvalila politike nekdanjih predsednikov Franklina D. Roosevelta, po katerem je poimenovan otok, na katerem je imela govor, ter svojega moža Billa Clintona, ki se je skupaj s hčerko Chelsea zborovanja udeležil, vendar ni govoril.

"Bill, Bill, Bill," je skandirala množica, ko ga je nekdanja prva dama ZDA skupaj s hčerko povabila na oder, kar napoveduje, da bo nekdanji predsednik tudi zanjo velika pomoč, kot je bil leta 2012 za predsednika Baracka Obamo, ki se je takrat potegoval za drugi mandat.

Pohvalila je tudi Obamo in tri predsednike izpostavila kot borce za blaginjo vseh Američanov ter napovedala, da bo nadaljevala njihovo delo. Roosevelt je vpeljal zvezni pokojninski sistem, Clinton je predsedoval ZDA v času ene največjih blaginj v zgodovini države, Obama pa je Američanom prinesel zdravstveno reformo.

Clintonova se je zavzela za kontinuiteto. "Vsi trije so objeli zamisel, da je prava blaginja le tista, ki jo delijo in ustvarjajo vsi. Vrnili so nam državo in zdaj je čas, da zavarujemo pridobitve in gremo naprej," je dejala.

"Blaginja ne more biti le za direktorje in upravitelje hedge skladov. Demokracija ne more biti le za milijarderje in korporacije," je povedala Clintonova, ki je šele dan prej javno izrazila podporo povišanju minimalne zajamčene plače na 15 dolarjev na uro.

Zbranim je zagotovila, da ji lahko zaupajo, da se bo borila zanje, vendar je bilo v množici največ tistih, ki te pomoči ne potrebujejo. Množica v Rooseveltovem parku "štirih svobod" je bila bolj podobna vsakdanu na zgornji vzhodni strani Manhattna, kjer prebiva newyorška elita, kot pa mavrici, ki jo je na svojih zborovanjih navduševal Obama in tudi Bill Clinton.

Največji del množice so predstavljale ženske, ki so navdušene nad novo priložnostjo, da na čelo države prvič v zgodovini stopi ženska. Zato je kandidatka govorila tudi o ženskah, kot je njena pokojna mati, pa o nekdanji prvi dami Eleanor Roosevelt in se predstavila tudi kot simbol enakopravnosti med spoloma.

Sumljivi finančni prilivi
Kot opozarja ameriški CNN, med številnimi demokrati narašča zaskrbljenost. Clintonova je namreč ves čas tarča silovitih napadov v medijih tako z desne kot leve. Še posebej ji utegnejo - kot kandidatki levice, ki naj bi se borila za "malega človeka" - škoditi očitki o povezavah nje in njenega moža Billa Clintona s služenjem "velikih denarjev".

Veliko zanimanje je namreč požela knjiga Petra Schweitzerja, ki govori o sumljivih prilivih na račun družinske fundacije Clintonovih od domačih in tujih korporacij in vlad. Tudi nedavno razkritje, da sta zakonca od lani zaslužila več kot 30 milijonov dolarjev, ji ni koristilo.

Medtem ko bi morala nominacijo dobiti relativno brez težav, pa mora Clintonova izkoristiti dragocene prihodnje mesece, da odpravi negativne vtise, odgovori na očitke, namesto da se jim izogiba, in predvsem pridobi zaupanje ljudi, ocenjuje CNN.

Hillary Clinton začela kampanjo za predsedniško kandidaturo