Roschus Misch že od leta 1938 živi v skromni hišici na jugu Berlina. Foto: Reuters
Roschus Misch že od leta 1938 živi v skromni hišici na jugu Berlina. Foto: Reuters
Adolf Hitler
Adolf Hitler je zadnje dneve svojega življenja preživel zelo mirno, pravi zadnji preživeli iz zaklonišča. Foto: EPA
Nacistične zastave
Dva dni po Hitlerjevi smrti je Berlin padel v roke sovjetski Rdeči armadi. Foto: EPA

90-letni Rochus Misch je pet let deloval kot osebni stražar Adolfa Hitlerja, telefonski operater in kurir. V pogovoru je dejal, da je bila situacija v zaklonišču spomladi leta 1945, ko so se Berlinu približevale sovjetske sile, veliko mirnejša in manj dramatična, kot se prikazuje v večini knjig in filmov. Po njegovih besedah je bilo življenje v zaklonišču precej normalno, medtem ko je bil Hitler večino časa zelo miren. Vsi so šepetali, čeprav ni nihče vedel zakaj, zato je zaklonišče delovalo kot zaklonišče smrti, je povedal Misch.

"Vsi so morali mimo mene"
Misch je bil edini vojak, ki je lahko v zaklonišču nosil orožje in še zdaj je ponosen, da so morali vsi, ki so bili namenjeni k Hitlerju, mimo njega. "Ne glede na to, kdo je hotel videti Hitlerja, ali je bil to Göbbles (šef propagande) ali pa Göring (šef Luftwafeja) ali pa kdo drug, vsi so morali mimo mene," je dejal in dodal, da je tudi telefonski klice sprejemal samo on.

V zaklonišču je Misch ostal tudi potem, ko je Hitler drugim dovolil oditi, saj je bila to njegova vojaška dolžnost. Ko je bilo jasno, da je nemški poraz vse bližje, je Hitler 30. aprila storil samomor. Po samomoru je v zaklonišču nastala popolna tišina. "Bil sem pripravljen na to in sem samo čakal na ta trenutek," priznava Misch, ki je videl šefovo truplo in truplo Eve Braun, dolgoletne Hitlerjeve ljubice, s katero sta se poročila tik pred smrtjo.

Prijetni spomini na diktatorja
Po vojni so Mischa prijeli in je moral devet let preživeti v sovjetskem zaporu, ko se je vrnil domov, pa se je posvetil slikopleskarstvu. Do današnjih dni je Misch ostal nevtralen glede njegovih dni z diktatorjem in noče soditi o dogodkih iz preteklosti. Ob tem ga ni sram govoriti tudi o prijetnih trenutkih z diktatorjem in na enega najlepših trenutkov njegovega življenja ga spominja slika iz Hitlerjeve poletne rezidence Berghof v bavarskih Alpah. "Najboljše sem se imel v Berghofu," je dejal Misch, saj jso bile to čudovite počitnice in tudi šef je bil zelo sproščen, ko je bil tam.

Potem ko je februarja umrl Bernd von Freytag Loringhoven, ki je Hitlerju v zaklonišču pripravljal obveščevalna poročila, je Misch ostal še zadnji preživeli iz zaklonišča. Večkrat je že nastopil v različnih dokumentarnih filmih o Hitlerju in njegovih dnevih v zaklonišču. Zase pravi, da je zadnji živeči kos zgodovine, kar mu sicer daje malce čuden občutek.

C. R.