Hodorkovski še naprej ostaja oster kritik Putina. Foto: EPA
Hodorkovski še naprej ostaja oster kritik Putina. Foto: EPA

"Putin z golimi prsmi ni veličastni vodja. On je goli kralj," je v svojem nagovoru v Londonu dejal nekoč najbogatejši Rus, ki je po razkolu z ruskim političnim vrhom v zaporu preživel 10 let. Hodorkovski, ki je bil nekoč na čelu največjega ruskega naftnega podjetja Jukos, je v svojem govoru, ki je gotovo razjezil 62-letnega Putina, Zahod pozval, naj se v pričakovanju konca Putinove ere poveže z rusko opozicijo. "Jutri, ko se bo spremenil režim, boste morali zgraditi odnose in boste zato imeli zelo malo časa," je dejal 51-letni poslovnež. "Vem, kaj govorim, saj sem bil priča dvema revolucijama v Rusiji."

"Rusijo čaka dolga agonija ob postelji obolelega vladarja. To bo zelo boleče za prebivalce in nevarno za Zahod," je še dejal Hodorkovski.

Ruske oblasti so Hodorkovskega, glasnega kritika Kremlja, prijele leta 2003, ga obtožile utaje davkov in poneverb ter ga dve leti pozneje obsodile na osemletno zaporno kazen. Dve leti pred iztekom kazni so ga znova obsodili. Sam je ves čas zatrjeval, da je nedolžen, krivdo za sojenje pa pripisoval sovražnikom, ki so želeli oslabiti njegovo podjetje. Jukos so po njegovi aretaciji po delih prodali, potem pa so jih državna podjetja odkupila nazaj. Potem ko je Putin Hodorkovskega pred letoma presenetljivo pomilostil, je ta takoj zapustil Rusijo.