Krivde nikoli ni priznal. Foto: Reuters
Krivde nikoli ni priznal. Foto: Reuters

Hodorkovskega je ruski predsednik Vladimir Putin pomilostil prejšnji mesec. Takoj je odpotoval v Berlin, kjer je preživel dobra dva tedna, v nedeljo pa je prispel v Švico. Tam sta z ženo pospremila svoja dva otroka na univerzo, ki jo obiskujeta v Baslu.

Za švicarsko televizijo je nekdaj najbogatejši Rus znova poudaril, da je bila njegova zaporna kazen politično motiviran proces, zato želi zdaj, ko je na prostosti, pomagati vsem, ki še životarijo v ruskih zaporih. "Politični zaporniki doživljajo bedo za rešetkami in vsak, ki se tega zaveda, ne more ostati tiho. Prizadevanje za izpustitev tistih, ki so bili zaprti brez sodnih postopkov, je naloga vsakega državljana. Kolikor je meni znano, s tem ne bom vstopil v politiko," je dejal.

Njegov predstavnik je dodal, da se izpuščeni nekdanji lastnik naftnega velikana Jukos še ni odločil, ali bo v Švici ostal za stalno.

Spomnimo, Hodorkovski je odkrito podpiral rusko opozicijo, leta 2005 pa so ga zaradi utaje davkov, goljufije in prevare obsodili na osemletno zaporno kazen. Dve leti pred iztekom kazni so ga znova obsodili. Iz zapora naj bi prišel avgusta letos, a je zaradi bolne matere zaprosil za pomilostitev.