Po sinu Pavlu je Hodorkovskega v hotelu obiskala tudi nemška političarka Marieluise Beck iz stranke Zeleni. Foto: Reuters
Po sinu Pavlu je Hodorkovskega v hotelu obiskala tudi nemška političarka Marieluise Beck iz stranke Zeleni. Foto: Reuters
Hotel Adlon
Pred razkošnim hotelom Adlon, ki stoji v bližini Brandenburških vrat, 'taborijo' televizijske kamere in fotografi, da bi ujeli vsak korak svobodnega Hodorkovskega. Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je na veliko presenečenje vseh ugodil prošnji ostrega kritika Kremlja in vodje nekdanjega naftnega velikana, podjetja Jukos, in Hodorkovskega pomilostil. Ta je takoj, ko je prišel na svobodo, odpotoval v nemško prestolnico in se najprej srečal s sinom Pavlom, ki je v Nemčijo pripotoval iz ZDA, kjer živi in vodi inštitut za demokracijo.

Predstavnica Hodorkovskega Olga Pispanen je potrdila, da oče in sin zdaj čas preživljata skupaj in da naj bi v Berlin iz Moskve v kratkem pripotovala tudi njegova starša Marina in Boris, "da bi ga končno videla in objela". Dodala je, da se eden najslavnejših ruskih političnih zapornikov po desetih letih za rešetkami "počuti dobro", in napovedala, da bo imel v nedeljo posebno novinarsko konferenco.

Krivde ni priznal
Hodorkovski, nekdaj najbogatejši Rus, je v petek v izjavi, ki jo je objavil na svoji uradni spletni strani, potrdil, da je poslal prošnjo za pomilostitev Putinu, a zanikal, da bi priznal krivdo. "12. novembra sem se obrnil na predsednika Rusije s prošnjo za pomilostitev, povezano z družinskimi razmerami, in vesel sem ob pozitivni odločitvi. Vprašanje krivde ni bilo omenjeno," je pojasnil. Putin je Hodorkovskega presenetljivo pomilostil v petek, dan prej pa je povedal, da je nekdanji tajkun prosil za pomilostitev, pri čemer je kot razlog navedel bolezen svoje matere, ki se bori z rakom.

"Ni mu treba v izgnanstvo"
Iz Kremlja pa so medtem sporočili, da Hodorkovskemu ni treba v izgnanstvo. "Lahko se vrne v Rusijo," je dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki pa ni hotel pojasniti, ali je bil Hodorkovski iz zapora izpuščen pod kakšnimi določenimi pogoji in ali bi se v domovini lahko ukvarjal s politiko.

Izpuščen bi bil avgusta
Spomnimo, nekdanji prvi mož naftne družbe Jukos je bil zaprt od leta 2003. Leta 2005 so na prvem sojenju spoznali, da je kriv davčne utaje in goljufije, na drugem sojenju leta 2010 pa še poneverbe. Njegovo skupno zaporno kazen so s 14 znižali na 11 let in jo nato skrajšali še za dva meseca, kar pomeni, da bi bil izpuščen avgusta prihodnje leto.

Obe sojenji leta 2005 in 2010 sta bili deležni ostrih kritik na Zahodu, češ da sta politično motivirani. Tudi obramba Hodorkovskega in njegovega sodelavca Aleksandra Lebedeva, ki mu sodišče ves čas izreka zelo podobne kazni, že ves čas vztraja, da so obtožbe na njun račun izmišljene in da sta obe sojenji že od samega začetka neveljavni.

Danes 50-letni Hodorkovski naj bi v zaporu pristal le zato, ker si je upal nasprotovati Putinu. Med drugim je ta nekdaj najbogatejši Rus financiral politično opozicijo proti Putinu, ki pa nikoli ni skrival, da Hodorkovskega ne mara. Tako je npr. pred izrekom druge sodbe leta 2010 javno ocenil, da "bi moral biti tat v zaporu".