Hodorkovski je postal ikona ruske opozicije. Foto: EPA
Hodorkovski je postal ikona ruske opozicije. Foto: EPA
Mihail Hodorkovski
Februarja leta 2003 je v neki televizijski oddaji Hodorkovski ostro nasprotoval Putinu glede njegovega boja s korupcijo. Putin je nato, ko so mislil, da so mikrofoni izkopljeni, dejal: 'Od tega človeka sem pojedel več dr***, kot bi ga moral.' Foto: EPA

Hodorkovski, naftni oligarh in vodja družbe Jukos, je bil aretiran 25. oktobra leta 2003, ko so pripadniki posebnih enot na enem izmed sibirskih letališč vdrli na njegovo letalo. Obtožen in obsojen je bil davčne utaje in pranja denarja, zato je moral za osem let v zapor. Za mnoge je postal vzorčni primer, kaj se zgodi, če preveč povzdigneš glas in se zoperstaviš Kremlju oziroma tamkajšnjemu "vladarju" Vladimirju Putinu. Putin je po njegovi aretaciji in razprodaji Jukosa utrdil svojo moč in vpliv in še povečal državni nadzor nad obsežnim energetskim sektorjem države.

Leta 2010 je Hodorkovski dobil novo kazen, saj so ga obsodili še zaradi kraje nafte v Jukosu. To potezo so kritiki Kremlja označili kot način, da ga zadržijo za zapahi, dokler Putin ne osvoji tretjega predsedniškega mandata. Decembra lani mu je sodišče v Moskvi kazen sicer za dve leti znižalo, kar pomeni, da naj bi bil izpuščen avgusta leta 2014. Dve leti prej naj bi iz zapora prišel tudi njegov poslovni partner Platon Lebedev.

Pred dnevi je za največje medije dal intervju Pavel Hodorkovski, Mihailov sin, ki je dejal, da njegov oče sploh ne želi razmišljati o trenutku, ko bo znova na prostosti. "Odvrača vse misli o izpustu, saj se sploh ne želi več obremenjevati s svojo prihodnostjo. Razumite, gre za človeka, ki je zaprt že deset let in ki so mu kazen v preteklosti že podaljšali," je dejal.

Financiral opozicijo
V času aretacije naj bi bilo premoženje Hodorkovskega vredno okoli 15 milijard dolarjev, kar pomeni, da je bil takrat najbogatejši človek v Rusiji. Pred tem je rad z denarjem zalagal opozicijske stranke, menda pa je imel tudi sam politične ambicije. A njegova dejanja se niso skladala z nenapisanim dogovorom med Putinom in najpomembnejšimi ruskimi tajkuni, po katerem se država ni vpletala v njihove privatizacijske posle, ki so jih praktično čez noč naredili za milijarderje, oligarhi pa se v zameno niso vpletali v politiko.

Po njegovi aretaciji so Jukos, ki je bilo takrat največje rusko naftno podjetje, prodali po delih, največ od prodaje pa je imelo državno podjetje Rosneft.

"Duše mu niso zlomili"
Odvetnik Hodorkovskega, Vadim Kljuvgant, je dejal, da je bila njegova aretacija družinska tragedija, ki je "uničila življenja tudi mnogih ljudi, ki so delali v podjetju. Očitno je, da je bil eden izmed namenov njegove aretacije, da ga zlomijo in z njim počnejo, kar želijo, a to jim ni uspelo. Njegova duša se ni zlomila."

Hodorkovski in Lebedev sicer prestajata kazen v delovnem taborišču daleč na severu, znotraj arktičnega kroga.