Hongkong je eno najgosteje naseljenih mest na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hongkong je eno najgosteje naseljenih mest na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Oblasti zdaj skušajo pospešeno iskati nove zazidljive površine. Foto: Reuters

Naraščajoče nepremičninske cene so najemnine v Hongkongu pognale na rekordno raven. Hongkong, eno najgosteje poseljenih mest na svetu, ima najvišje cene nepremičnin na svetu.

Povprečno domovanje stane zdaj že tudi 19-krat več od povprečnega bruto letnega dohodka posameznika, medtem ko najemnina za majceno stanovanje stane okoli 2.500-3.500 ameriških dolarjev na mesec, poroča RT.

Zato ni čudno, da mladi Hongkonžani raje tvegajo in najemajo prostore, ki niso namenjeni bivanju, samo da bi prihranili denar. "Najemnine dandanes so izjemno nerazumne," je za Bloomberg povedal 32-letni fotograf Wah Lee, ki si je s sostanovalcem stanovanje uredil v stavbi s skladiščem olja in menzo s cvrtjem. "Ni variante, da bi si lahko privoščil normalno stanovanje."

Lee in njegov sostanovalec plačujeta okoli 1.400 ameriških dolarjev mesečno, kar je še enkrat manj, kolikor najemodajalci običajno zahtevajo za bivanje v stanovanjskem bloku.

Cene še naprej rastejo
Oblasti zdaj skušajo zajeziti vrtoglave nepremičninske cene in se ogniti protestom s širjenjem zemljišč in zazidljivih površin. Kategorično pa izključujejo možnost, da bi pustili ljudem, da zakonito živijo v industrijskih stavbah.

"Industrijske stavbe niso namenjene bivanju. Gre za vprašanje varnosti," je povedal Chau Kwong Wing, profesor nepremičninskih poslov in gradnje na hongkonški univerzi in član delovne skupine za pridobivanje zemljišč.

Leta 2016 je v industrijskih stavbah živelo skoraj 12.000 ljudi, kažejo izsledki raziskave, ki jo je opravila družba SCO. Novih podatkov za zdaj še ni, a je številka zagotovo precej večja, saj cene nepremičnin še naprej rastejo, v enega največjih finančnih središč Azije pa se vsako leto preseli vse več ljudi.