Slovenska vojska bo na paradi sodelovala s tremi pilatusi, del vojaškega postroja pa bo tudi 10 slovenskih gardistov. Foto: BoBo
Slovenska vojska bo na paradi sodelovala s tremi pilatusi, del vojaškega postroja pa bo tudi 10 slovenskih gardistov. Foto: BoBo
Slovenska vojska na parado v Zagrebu?

Prireditev, s katero bodo v Zagrebu proslavili 20. obletnico največje hrvaške vojaške zmage nad srbskimi silami v boju za samostojnost, bo trajala približno uro in 45 minut. Na njej bo sodelovalo najmanj 3000 hrvaških vojakov, med katerimi bo 2200 vojakov ter približno 800 policistov, gasilcev, gorskih reševalcev in veteranov ter pripadnikov civilne zaščite in različnih zgodovinskih vojaških enot. Parada bo potekala na Vukovarski ulici, osrednjo tribuno za obiskovalce pa bodo postavili v bližini koncertne dvorane Vatroslava Lisinskega.

"Ne gre za klasično parado"
Hrvaški general Ivan Jurić, ki bo vodil parado, je dejal, da ne gre za klasično vojaško parado, saj se bodo predstavile tudi vse službe, ki z vojsko pomagajo državljanom, ko so v nevarnosti, kot je v primeru poplav ali požarov.

Na paradi bodo predstavili novo in staro vojaško oborožitev in tehniko, med njimi; finske oklepnike, nemške samohodne havbice ter nove domače vojaške jurišne puške VHS2. Predstavilo se bo tudi hrvaško letalstvo, v morju med otokom Brač in Splitom pa tudi nekaj vojaških plovil, ki jih bodo v Zagrebu lahko spremljali po videopovezavi.

"Z mimohodom želimo pokazati državljanom, da so njihove oborožene sile pripravljene in sposobne zaščititi prebivalce in jim ob vsakem času pomagati," je dejal Jurić.
Ob tem si razkril, katere zavezniške vojske bodo na parado poslale svoje pripadnike.

Slovenija potrdila udeležbo
Slovenska obrambna ministrica Andreja Katič je v ponedeljek za Odmeve na TV Slovenija dejala, da je Slovenija iz Zagreba dobila povabilo na parado in se bo nanj odzvala, sama pa se parade ne bo udeležila, saj bo na dopustu. Katičeva je sicer poudarila, da gre za sodelovanje v okviru Nata. Slovenska vojska bo na paradi sodelovala s tremi pilatusi, del vojaškega postroja pa bo tudi 10 slovenskih gardistov.

Srbija udeležbo na paradi razume kot "protisrbsko stališče"
Srbski zunanji minister Ivica Dačić je prejšnji teden napovedal, da bo Srbija pozorno spremljala, katere države bodo poslale svoje vojake na zagrebško parado. Opozoril je, da bodo udeležbo na vojaški paradi razumeli kot "protisrbsko stališče".

Vojaški paradi kot obliki militarizacije družbe nasprotujejo nekatere mirovniške nevladne organizacije na Hrvaškem. Na Hrvaškem predvidevajo, da bodo stroški parade približno 15 milijonov kun (1,97 milijona evrov), ki jih bodo zagotovili predvsem iz obrambnega proračuna.

Osrednja državna proslava ob dnevu zmage in domovinske hvaležnosti ter dnevu veteranov bo 5. avgusta v Kninu. Tamkajšnje oblasti na njej pričakujejo 100.000 ljudi. Veliko vojaško parado na Hrvaškem so prvič organizirali leta 1995 ob takratnem dnevu državnosti, ki so ga praznovali 30. maja, le nekaj mesecev, preden so v začetku avgusta sprožili operacijo Nevihta. Nazadnje so se hrvaške oborožene sile v Zagrebu predstavile 30. maja 1997, ko še ni bila končana mirna reintegracija vzhodne Slavonije.

Slovenska vojska na parado v Zagrebu?