Davčna je odkrila okoli 600 podjetij, ki imajo enega ali nobenega zaposlenega, njihov namen pa je bil pranje denarja. Foto: Facebook
Davčna je odkrila okoli 600 podjetij, ki imajo enega ali nobenega zaposlenega, njihov namen pa je bil pranje denarja. Foto: Facebook
Kune
Med davčnimi dolžniki je tudi 13.000 obrtnikov in 80.000 hrvaških državljanov, katerih dolg znaša malo manj kot dve milijardi evrov. Devet posameznikov dolguje celo več kot milijon evrov davčnih dajatev. Foto: MMC RTV SLO

Na listi hrvaških davčnih dolžnikov so se znašli tudi trije otroci, stari sedem, osem in devet let, skupna višina njihovega neplačanega davka pa znaša okoli 6.300 evrov. Strokovnjak za davke Vlado Brkanić je za jutarnji.hr dejal, da ni nič nenavadnega, če imajo otroci nepremičnine, saj jih lahko dedujejo, kljub temu pa morajo biti te nepremičnine obdavčene.

''Res pa je, da za takšno nepremičnino odgovarjajo njihovi skrbniki, kar pomeni, da so oni tisti, ki morajo poravnati davek, ki je sicer napisan na otrokovo ime, in ne otrok, ki obiskuje prvi razred osnovne šole in katerega ime se nato pojavi na listi utajevalcev davka,'' je še dejal Brkanić.
Imena mladoletnih otrok ne bi smela biti objavljena javno
Poslovno nesposobne osebe, med katerimi so tudi otroci, mora torej imeti svojega zastopnika. Če ga nimajo, mora davčna služba na sodišče vložiti zahtevo po dodelitvi pravnega zastopnika.
Objava imen otrok na listi davčnih neplačnikov je sprožila še eno debato. Iz urada varuhinje pravic otrok Mile Jelavić so opozorili na spornost javne objave njihovih imen. V kazenskih postopkih se namreč imen mladoletnih oseb ne sme izpisati z imenom in priimkom. Ali je šlo res le za sistemsko napako, pa bodo v uradu varuhinje za otrok preverjali danes.

Dolgovi znašajo štiri milijarde evrov
Med štirimi milijardami evrov dolga, ki ga Hrvaški dolgujejo posamezniki in podjetja, bo davčna uprava do konca avgusta zaplenila stanovanja in hiše ter avtomobile v vrednosti 65 milijonov evrov stotim največjim dolžnikom.
Po poročanju jutarjnjega.hr naj bi bili to večinoma člani raznih uprav in lastniki podjetij, za katere ima davčna belo na črnem dokazano, da so odpirali podjetja le zato, da bi jih imeli za pranje denarja. Med takšnimi podjetji so, recimo, tista, ki imajo le enega ali nobenega zaposlenega. Med drugim pa so ugotovili tudi to, da so takšni lastniki odprli kar cele verige podjetij, tudi do deset, za malverzacije denarja in utajo davkov.
Hrvaški davčni urad naj bi imel do zdaj seznam 600 sumljivih podjetij, katerih članom uprav lahko dokažejo krivdo. Sicer pa je na seznamu okoli 13.000 obrtnikov, ki državi dolgujejo 13.000 evrov ali več. ''Od skupaj štiri milijarde evrov neplačanega davka bi lahko do konca avgusta izterjali polovico, torej dve milijardi evrov. Med temi milijarda in pol dolga bremeni podjetja z enim ali nobenim zaposlenim, izterjati pa jih nameravamo do konca leta," so sporočili iz davčnega urada.

Devet posameznikov državi dolguje milijon evrov
Spomnimo. Hrvaška davčna uprava je v torek na svoji spletni strani objavila seznam več kot 100.000 največjih davčnih dolžnikov, ki državi niso plačali davka več kot 90 dni. Na seznamu, znanem pod imenom sramotilni steber hrvaškega finančnega ministra Slavka Linića, se je znašlo več kot sedem tisoč podjetij, ki državi dolgujejo najmanj 40.000 evrov davkov - med največjimi dolžniki tudi Hrvaška javna televizija z 29 milijoni evrov neplačanih davčnih dajatev.