Starša trdita, da je bilo z Mio leto dni in pol vse v redu, zdaj pa jima zatrjujejo, da je imela srčno napako. Foto: Screenshot Youtube
Starša trdita, da je bilo z Mio leto dni in pol vse v redu, zdaj pa jima zatrjujejo, da je imela srčno napako. Foto: Screenshot Youtube
Mlada starša sta neutolažljiva. Foto: Screenshot Youtube
Dijana Antunović pravi, da ji je 6. aprila 'počilo srce'. Foto: Screenshot Youtube

Kot piše Slobodna Dalmacija, za mlade zagrebške starše Dijano in Ivana Antunovića, katerih hčerkica je pred tednom dni na bizaren način "obtičala" v zdravstvenem sistemu, utehe ni. Oče je obupan, saj mu je hčerka umirala v naročju, medtem, ko so mu zdravniki sprva zatrjevali, da je z njo vse v redu, nato pa so ga pošiljali drugam.

24-letni Antunović je Mio najprej odpeljal na urgenco, kjer so jo pregledali, a vztrajali, da z njo ni nič narobe, čeprav je težko dihala. Na očetove zahteve, naj ji le pomagajo ali pa ga vsaj napotijo h kateremu drugemu zdravniku, mu je dežurni zdravnik odvrnil, naj se tja odpravi kar sam. Nazadnje so Antunoviću le naročili rešilni avtomobil za prevoz do druge bolnišnice, a brez zdravnika, le z voznikom in sovoznikom.
Sam taval po bolnišnici
Oče je zahteval, da ju peljejo v glavno zagrebško bolnišnico Rebro na oddelek otorinolaringologije, a rešilec ju je odpeljal v bolnišnico Merkur, kjer ga ni pričakal nobeden izmed zdravnikov, zato je oče sam taval po bolnišnici in spraševal mimoidočo zdravniško osebje, kdo mu lahko pomaga. Mia se je na tej točki zaradi tujka v desnem bronhiju že dušila.

"Končno so jo zdravniki sprejeli, jo uspavali in začeli postopek. Slišal sem, da so dejali, da je šel tujek že v pljuča in da mora na Rebro. In smo spet čakali na rešilca," je razlagal oče za hrvaško televizijo in dejal, da tisti, ki bi moral organizirati prevoz vozila iz Merkurja v Rebro, tega ni storil.

Ko je rešilec končno prispel, so otroka le odpeljali v glavno bolnišnico, kjer jih je že čakala številčna zdravniška ekipa. A bilo je prepozno in kljub uro in pol trajajočem oživljanju deklici niso več mogli pomagati. Miji je odpovedalo srce.
Srčna napaka ali malomarnost?
Starša sta obupana in šokirana, z njima pa vsa hrvaška javnost, ki se sprašuje, kako se je lahko to zgodilo. Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić pa je napovedal temeljito preiskavo.
V četrtek se je le oglasila tudi predstojnica zagrebške urgence dr. Slobodanka Keleuva, ki je medijem potrdila, da je "kriminalistična preiskava v teku", pacientka Mia pa da je bila po pregledu v ambulanti napotena v kliniko Merkur zaradi suma tujka v grlu.

"Čez dva tedna bomo dobili uradno poročilo z obdukcije. Vsaj tako so nama rekli zdravniki in nama na hitro navrgli, da je imela Mia srčno napako in da je umrla zaradi srčnega zastoja. To je njihova obramba. Stroka je imela tri dni in je lahko kar koli napisala in svoja dejanja upravičila pred svojimi šefi. Srce se ji je ustavilo zaradi pomanjkanja kisika. Povejte mi, kar požremo, gre v pljuča ali v želodec? Midva veva samo, da je bila najina Mia zdrava, vsaj tako so nama v teh 18 mesecih, ko sva vozila otroka k pediatrom, govorili zdravniki. Da sva imela bolnega otroka, naju ne pomirja," razlaga oče.