Svet

Poudarki

  • Premier Cerar pisal Milanoviću, ker ga ne prikliče
  • Odločitev mora v sredo potrditi tudi sabor
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 110 glasov Ocenite to novico!
Zoran Milanović
Hrvaški premier Zoran Milanović je sporočil, da Hrvaška odstopa od postopka arbitražnega sodišča. Foto: BoBo
Evropska komisija je dejala, da so seznanjeni z dogajanjem in da so pri podpisu arbirtažnega sporazuma delovali le kot pomočnik. Sporočili so, da komisija podpira delo arbitražnega sodišča in pričakuje, da se bosta obe državi držali zavez, ki sta jih podpisali. Evropska komisija bo, preden bo podala kakršno koli mnenje, počakala, da sodišče konča delo.
Kolinda Grabar-Kitarović in Tomislav Karamarko
Kako se je Hrvaška poenotila glede odstopa od mejne arbitraže s Slovenijo priča podatek, da je Tomislav Karamarko v vlogi predsednika HDZ-ja sploh prvič sedel za isto mizi kot premier in predsednik SDP-ja Zoran Milanović. Foto: Reuters
       Ne glede na kršitve arbitražnega postopka bo Hrvaška kot odgovorna članica mednarodne skupnosti še naprej iskala način za sporazumno reševanje mejnih vprašanj in si prizadevala za dobrososedske odnose s Slovenijo.       
 Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je pozdravila enotno stališče hrvaških politikov
Piranski zaliv
Hrvaški ribiči iz Istre so pozdravili odstop od arbitraže in napovedali vnovično lovljenje do sredinske črte "Savudrijske vale" kot vztrajno imenujejo Piranski zaliv. Foto: BoBo
PCA - Stalno arbitražno sodišče v Haagu
Stalno arbitražno sodišče v Haagu je od Slovenije pridobilo dodatne informacije o nedovoljenih stikih med slovenskim članom arbitraže in slovensko predstavnico pri sodišču. Foto: Reuters
Profesor Lapaš je bil soavtor nekaj univerzitetnih učbenikov o mednarodnem pravu, v izdelavi katerih je kot eden izmed soavtorjev podpisan tudi hrvaški sodnik na arbitražnem sodišču Budislav Vukas. Foto: Claudio Del Giusto (Društvo Aeroklub OLCP)
       V konkretnem primeru, kjer je bila kršena zaupnost v postopku, pa je sama možnost rešitve tega vprašanja predvidena že v samem arbitražnem sporazumu.       
 Vasilka Sancin
VIDEO
Različna mnenja slovenski...
VIDEO
Slovenska stran vztraja:...
VIDEO
Hrvaška odstopa od arbitr...
VIDEO
Evropska komisija se ne v...
VIDEO
Vasilka Sancin o možnosti...
VIDEO
Milanović: »Hrvaška ne mo...
VIDEO
Poenotena Hrvaška odstopa...
VIDEO
Predsedniki hrvaških stra...

Dodaj v

Hrvaška odstopa od arbitraže, Haag pa želi pojasnila Slovenije

Vodja HDZ-ja Karamarko: "Preprečili malverzacije in prevare"
27. julij 2015 ob 12:44,
zadnji poseg: 27. julij 2015 ob 22:14
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaški premier je po sestanku s parlamentarnimi strankami sporočil, da bo Hrvaška odstopila od postopka arbitražnega sodišča, ki je 'kontaminiran'. Slovenski premier je prepričan, da Hrvaška tega ne more storiti. Tudi Evropska komisija pričakuje nadaljevanje postopka.

"Sestanek s predsedniki strank je bil kratek. Bil je soglasen. Vsi mislimo, da Hrvaška ne more ostati v arbitražnem postopku. Mora ga prekiniti, suspendirati. Pri tem se bo držala pravil mednarodnega prava. To bo tudi prošnja ali zahteva vlade saboru, da nam da to pooblastilo, da ravnamo na tak način. Pričakujem veliko podporo. Ne bom rekel enoglasno, upam pa, da bo enoglasna," je hrvaški predsednik vlade Zoran Milanović v izredno nezadovoljnem in odrezavem tonu sporočil novinarjem odločitev sestanka predsednikov parlamentarnih strank, ki so se na njegovo povabilo sešli v ponedeljek dopoldne.

Arbitražno sodišče je pozvalo Slovenijo, naj poda pojasnila glede afere s prisluškovanjem slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in slovenski agentki z zunanjega ministrstva Simoni Drenik. Slovensko zunanje ministrstvo je v pismu že odgovorilo na poizvedovanje. Slovenska agentka Mirjam Škrk je zapisala: "Slovenija se ne strinja s stališčem hrvaške zunanje ministrice, da bi moralo sodišče takoj ustaviti postopek. Stališče Slovenije je, da mora sodišče nadaljevati postopek in izpolniti mandat z izrekom sodbe na podlagi argumentov, ki sta jih predložili obe strani v postopku, ki se je končal julija 2014," poroča TV Slovenija.


Poziv nakazuje, da se zgodba o nedovoljenih stikih med arbitrom in državo Slovenijo za samo arbitražno sodišče še ni povsem končala.


Milanović je pojasnil, da zdaj sledi postopek, v katerem bosta hrvaška vlada in zunanje ministrstvo od sabora želela soglasno podporo za postopek, v katerem bo Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma in zahtevala suspenz in umik arbitra, ki ga je imenovana Republika Hrvaška.

"Arbitražno sodišče je v izredno neugodnem položaju"
Sabor bo sicer o nadaljnjih postopkih Hrvaške glede arbitražnega postopka odločal v sredo, ko je tudi rok, ki ga je dala Hrvaška Stalnemu arbitražnemu sodišču v Haagu, da odgovori na pismo, ki mu ga je poslala v petek. Milanović je bil oster tudi do stalnega arbitražnega sodišča, ki je po njegovem mnenju "v izredno neugodnem položaju". "To je vse, kar lahko rečem ... na to nimam odgovora. Ne vem, ne vem, kako se oni trenutno počutijo." S tem ni imel v mislih le predsednika arbitražnega sodišča Gilberta Guillauma, ampak "celoten položaj". "Za nas je neugoden. Iz njega moramo izstopiti. To je nevzdržno in popolnoma kompromitirano."

Prisluhov ni hotel komentirati
Milanović ni hotel komentirati vprašanja novinarjev glede nedovoljenega prisluškovanja telefonskemu pogovoru med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Slovenije pri arbitražnem sodišču v Haagu Simono Drenik, ki ji je poročal o zaupni razpravi na sodišču. "Ne morem in nočem komentirati, to je vprašanje, ki se ga ne komentira," je dejal. Na vztrajanje novinarke, da je Slovenija vse skupaj obrnila v prisluškovalno afero, pa je odgovoril: "Ne vem, ali je to mnenje slovenske vlade, včasih se zdi, da je, včasih, da ni. Toni so disonantni. Vi pa veste, da tega ne morem in ne bom komentiral. Kandidata, ki sta jih v postopek imenovala slovenska vlada in parlament, sta odstopila (premolk). Odstopila sta ... sama."

Prav tako ni želel komentirati vprašanja, ali bi moral odstopiti slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Tudi na vprašanje, ali je v stikih s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem in ali sta vladi v stiku, je Milanović odgovoril: "Tega ne morem komentirati."

"Zgodil se je resen incident in moramo ven"
Kaj bo storila Hrvaška zdaj? Bo zahtevala novo arbitražno sodišče ali pa bo zadevo o rešitvi meje na morju s Slovenijo raje prenesla na Mednarodno sodišče (tribunal) za pomorsko mednarodno pravo? Milanović je odgovoril, da je bilo mednarodno sodišče predlog Hrvaške že pred "petimi, šestimi leti, a to takrat ni bilo izvedljivo".

Dodal je, da "arbitražni sporazum ni slaba rešitev", a možnost mednarodnega sodišča v Haagu "je boljša rešitev, saj sodi le po kodificiranem mednarodnem pravu. "A smo privolili v nekaj pod določenimi pogoji, ki so bili po našem mnenju kršeni, grobo kršeni, zato ne moremo drugače. Kaj se bo zgodilo v prihodnosti? Ne verjamem, da bo to na slab način vplivalo na slovensko-hrvaške odnose, pa čeprav vam to zveni neverjetno. Smo članica EU-ja. Zgodil se je resen incident in moramo ven. Druge možnosti ni. Ta dogovor in postopek sta kontaminirana."

"Precedens ne obstaja"
Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če arbitražno sodišče nadaljuje delo, pa je Milanović dejal: "Precedens ne obstaja." Nadaljeval pa je s spravnimi besedami, da "velikih napetosti ali neprijateljstva med Slovenijo in Hrvaško ne bo". "Smo, kjer smo. Delimo si skupno usodo, ko govorimo o migracijah in nadzoru meje - kar je danes težava Slovenije kot vstopne schengenske države, bo jutri težava Hrvaške. In na to se je treba pripraviti."

Enoten odziv na "grožnjo hrvaški varnosti"
Po sestanku s premierjem Milanovićem so se razgovorili tudi predstavniki poslanskih skupin v hrvaškem saboru, ki so na srečanju dosegli soglasje glede odstopa Hrvaške od arbitražnega sporazuma. Predsednik HDZ-ja Tomislav Karmarko je po srečanju poudaril: "Na grožnje za nacionalno varnost ter nacionalne in državne interese smo se vsi odzvali enako. Poskrbeli bomo, da z odstopom od arbitražnega sporazuma preprečimo malverzacije in prevare."

Po srečanju so podporo odstopu od arbitražnega sporazuma izražali tudi predsedniki nekaterih drugih opozicijskih poslanskih skupin, kot sta Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) in Samostojna srbska demokratska stranka, ter vrsta neodvisnih poslancev, ki sodelujejo v različnih poslanskih skupinah.

Za Kosorjevo sporazum, ki ga je podpisala, mrtev
Tudi neodvisna poslanka Jadranka Kosor meni, da je sporazum, ki ga je s svojim takratnim slovenskim kolegom Borutom Pahorjem podpisala v Stockholmu novembra 2009, mrtev. Pričakuje, da bo sabor na izredni seji v sredo in četrtek potrdil postopke za odstop od arbitražnega sporazuma, podobno kot so sprejeli arbitražni sporazum pred nekaj manj kot šestimi leti, v času, ko je Slovenija onemogočala hrvaška pristopna pogajanja z Evropsko unijo.

Politični dogovor vlade in opozicijskih strank so pozdravili tudi ribiči iz hrvaške Istre, ki so bili nezadovoljni z arbitražnim sporazumom. Pričakujejo, da bosta državi spor reševali na katerem izmed mednarodnih sodišč, dotlej pa bo, kot trdijo, veljala sredinska mejna črta v Piranskem zalivu.

Cerar: Hrvaška ne more izstopiti
Na napovedi hrvaškega premierja se je že odzval premier Miro Cerar, ki je dejal, da Hrvaška v skladu z mednarodnopravnimi pravili in pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa. Kot je dodal po pogovorih z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, je to ugotovilo tudi arbitražno sodišče v Haagu, ko je sporočilo, da se bo arbitražni proces nadaljeval. Ko je to Milanoviću sporočila novinarka na tiskovni konferenci, sprva ni hotel komentirati, nato pa je dejal: "Lahko in bo."

Slovenski premier je sicer pozval k umiritvi strasti. "Menim, da je prav, da se politične strasti umirjajo in se ne spodbujajo ne na naši ne na hrvaški strani," je dodal po poročanju STA-ja. Ob tem je izrazil željo, da bi v duhu dobrososedskih odnosov na vsaki strani prispevali k temu, da se bo arbitražni proces nadaljeval in da bo lahko sodišče končalo delo ter razrešilo sporazum po arbitražni poti, ki je po njegovih besedah pomemben primer, kako se lahko spori med državami urejajo na praven in konstruktiven način.

Cerar pisal Milanoviću
Medvedjev pa je na novinarski konferenci izrazil mnenje, da afere niso produktivne, in izrazil željo, da bi države spoštovale dogovore in težave reševale na prijateljski način. Po koncu obiska Medvedjeva je premier Cerar tudi pisal hrvaškemu kolegu Milanoviću, saj drugače ni mogel navezati neposrednega stika z njim. V pismu je Cerar pozval k nadaljevanju dela arbitražnega sodišča za dokončno razrešitev obmejnega spora na kopnem in morju med sosedskima državama.

Kakšen je postopek odstopa?
Hrvaška bo za odstop od sicer zavezujoče arbitraže izvedla postopek v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb, je v Zagrebu pojasnil hrvaški pravni strokovnjak Davorin Lapaš. Hrvaška mora uradno obvestiti slovensko stran, da zahteva razveljavitev arbitražnega sporazuma, in pojasniti svoja stališča. Dunajska konvencija nato v takih primerih predvideva rok največ tri mesece za odgovor obveščene strani. Če Slovenija ne bo odgovorila, Zagreb lahko sklepa, da je sporazum razveljavljen.

Rok za razrešitev največ 12 mesecev
"Če bo Slovenija ugovarjala, konvencija predvideva postopek mirne rešitve spora o razveljavitvi arbitražnega sporazuma, in ne o meji,"
je dejal profesor na zagrebški pravni fakulteti Lapaš. Kot je še pojasnil, omenjeni postopek mirne rešitve sporov predvideva izbiro katere izmed možnosti, ki jih opredeljuje ustanovna listina ZN-a v 33. členu, rok za to pa je največ 12 mesecev.

Bo zadevo pretresali Združeni narodi?
Če rešitve ne bo niti po letu dni, se katera izmed strani lahko obrne na generalnega sekretarja Združenih narodov za sprožitev še enega mehanizma iz dunajske konvencije - pravnega postopka mediacije. Odločitev komisije ZN-a za mediacije ni obvezujoča za stranki v postopku, temveč predstavlja zgolj priporočilo, je pojasnil Lapaš.

Brez pravnih posledic za Hrvaško
Hrvaški pravni strokovnjak je dejal, da ne more biti nobenih pravnih posledic za Hrvaško zaradi zahteve za razveljavitev arbitražnega sporazuma, ker bo zgolj izkoristila svojo pravico sklicevanja na dunajsko konvencijo, ki je del mednarodnega prava. V tem okviru hrvaška odločitev ni enostranska, je še pojasnil.

"Za morebitno reševanje spora o meji na katerem izmed specializiranih sodišč ZN-a, kot sta Meddržavno sodišče v Haagu ali Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu, je potrebna dobra volja obeh, ne le ene izmed strani v postopku," je še spomnil Lapaš.

Arbitražni sporazum predvideva možnost rešitve
A z Lapaševim mnenjem se ne strinja slovenska mednarodna pravnica Vasilka Sancin z ljubljanske pravne fakultete. Glede dunajske konvencije je za TV Slovenija povedala, da je to splošna pogodba, ki se uporablja za rabo in razlago vseh drugih mednarodnih pogodb. Po njenem mnenju del konvencije, na katerega naj bi se hrvaška vlada sklicevala pri svoji nameri o odstopu, v tem konkretnem primeru ni uporaben.

Omenjeni del konvencije se po njenih besedah lahko uporabi le takrat, ko bi se zgodila tako bistvena kršitev pogodbe, da njeno nadaljnje izpolnjevanje ne bi bilo več mogoče. "V konkretnem primeru, kjer je bila kršena zaupnost v postopku, pa je sama možnost rešitve tega problema predvidena že v samem arbitražnem sporazumu," je Sancinova za TV Slovenija pojasnila zaplet, ki je sledil objavi posnetkov pogovorov med slovenskim sodnikom na arbitražnem sodišču Jernejem Sekolcem in slovensko agentko na sodišču v Haagu Simono Drenik. Po besedah Sancinove je k tej rešitvi arbitražno sodišče Slovenijo tudi pozvalo - da naj v roku 15 dni imenuje novega sodnika.

K. Št., To. G.
Prijavi napako
Komentarji
g3nius.
# 27.07.2015 ob 12:45
A niso naši po TV govoril kako to ni možno, ker so se zavezali ? Komedija
Ribiič
# 27.07.2015 ob 12:46
Spet so nas nategnili.
simon-weiss
# 27.07.2015 ob 12:46
Ne upajo si. Tudi oni so bili obveščeni sprotno, kako jim kaže.
komsomolec
# 27.07.2015 ob 12:51
Milanović: Hrvaška bo odstopila od arbitražnega sporazuma

Dokaz da niso resna država, se ne držijo mednarodnih zavezujočih dogovorov in še vedno delajo po "balkansko", se pravi nepošteno in zahrbtno, hkrati pa izkoriščajo nezakonito vohunjenje. Hrvaška si je s to afero nakopala mednarodno blamažo.
RoSeR
# 27.07.2015 ob 12:50
Star pregovor: "Samo ne imej opravka s Hrvatom, ker ... "
zerohedge
# 27.07.2015 ob 12:47
Odpoklic Slovenskega ambasadorja!
313
# 27.07.2015 ob 12:50
Še vedno upam, da je to račun brez krčmarja in da jim bo arbitražno sodišče dalo jasno vedeti, da izstopiti ne morejo oz. da bo odločitev padla z njimi ali pa brez njih.
aristotel
# 27.07.2015 ob 12:52
Arbitraza ni ristanc, ko izstopis kadar hoces.
Alchemist
# 27.07.2015 ob 12:50
Neresni klovni.
redred
# 27.07.2015 ob 12:47
Normalno, Slovenci bi naredili enako (no, ne bi, ker smo brez hrbtenice). Kako pa wunderkind Sokolec? Se je že kaj oglasil?
Mindmaster
# 27.07.2015 ob 12:51
Odstop Erjavca, takoj.
zerohedge
# 27.07.2015 ob 12:50
Nasi pa kar se cakajo.. pa cakajo..
tweety7
# 27.07.2015 ob 12:48
Predstava za javnost ! Odstop od arbitraže je nemogoč !
krumpek
# 27.07.2015 ob 12:59
Kaj povedati o naših vrlih arbitrih? Očitno ti 25 let šolanja ne da dovolj pameti, da veš, da se o občutljivih temah po stacionarnem telefonu ne pogovarja.
To vedo še 16-letni šmkravci, ki hočejo prodat 5€ trave,
Guztl
# 27.07.2015 ob 12:54
Prov, Sekolec pa naj vrne v proračun pol miljona honorarja!
semaino
# 27.07.2015 ob 12:53
Potem naj tudi izstopijo iz EU in ko bo nova resitev podpisana, bodo ponovno vstopili, ce jih bo Bruselj se sploh hotel imeti.
krasevec
# 27.07.2015 ob 12:50
Kakšen fantastičen dan!
gesan
# 27.07.2015 ob 12:52
To, da so objavili sporni posnetek čeprav so ga že dolgo imeli v rokah, kaže samo na dejstvo, da so tudi oni imeli informacije o tem v kakšno stran gre arbitraža.
Se pravi, da niso počeli nič drugega kot to kar so počeli slovenci.

Se pravi, da je arbitraža kontaminirana od njih prav tako kot od naših.
Zakaj sem bil summljičav, da tudi mendarodna arbitraža ne bo zadnja in končna odločitev???
Ko se dva lažnivca s figo v žepu gresta pogajanja so ta obsojena na propad razen, če jim zunanji vpliv prisili svoje stališče in apriori zahteva, da se ga obe strani zaobvežeta in ne kršita.

Te dve državi se ne bosta nikoli sposobni sporazumet o mejnih vprašanjih!
Za to sta krivi obe strani!
Jean Tonic
# 27.07.2015 ob 13:03
Zadevo je zakuhal Erjavec, saj mu po nekaterih informacijah z ljubljanskega sodišča slabo kaže v zadevi "pralni stroj", kjer je Špela Pretnar aktivirala vse svoje moči. Karel ne more igrati toliko vlog naenkrat in se še uspešno boriti proti nekdanji slalomski šampionki, zato bo vse napore skoncentriral samo na eno fronto! Na morje greš enkrat ali dvakrat na leto, čiste gate je treba imeti pa vsak dan!
el CARTEL
# 27.07.2015 ob 12:52
ne se pretvarjat, milanović in slovenija, vsi bodo delali takoo kot bo to rekel bruselj.

razen če je bruslju vseeno, potem se lahko zmišljujejo.
a če je bruslju vseeno potem je tema tako ali tako nepomembna
Lupo
# 27.07.2015 ob 13:01
"majstri" odgovorni za situaciijo naj vrnejo vse plače in dnevnice za nazaj!
TineB
# 27.07.2015 ob 13:05
Prav, Slovenija naj jo pa pred meddržavnim sodiščem v Haagu toži, ker je samovoljno in brez zadostnih razlogov odstopila od MEDNARODNE POGODBE. Slovenija je svoj del iz pogodbe izpolnila - odpravila blokado pristopnih pogovorov HR v EU in ratificirala hrvaško pristopno pogodbo v EU. Hrvaška je pa od pogodbe, zdaj ko je svoje dosegla, samovoljno odstopila.

Kot je rekla Sancinova: lahko zahtevaš menjavo - zaradi dvoma v nepristranskost - magari celotnega arbitražnega senata, ne moreš pa kar tako odstopiti od te pogodbe. Hrvaška pa ni zahtevala tega, ampak od mednardne pogodbe kar odstopa.

In Slovenija naj Hrvaško - če bo ta res od pogodbe odstopila - toži.

Itak pa lahko arbitražno sodišče hrvaški odstop od pogodbe ignorira in nadaljuje postopek dalje - tudi brez hrvaškega arbitra. A Hrvašak potem razsodbe ne bo sprejela in je uveljavljala - potem jo pa lahko SLO pred sodiščem na postopki v to prisili.

Hrvati so itak en *****. ki se NIKOLI ne držijo dogovorjenega. In nas to še ni nič izučilo - in še vedno z njimi sklepamo dogovore in posle. Vedno nas nategnejo. In ne le nas --- skregani so z vsemi v okolici. To marsikaj pove o njih samih. Prepriljiv narodek.
Anže
# 27.07.2015 ob 13:04
Meni je pri tem edino žal Jorasa, ker nevem če bo dočakal potrditev, da je njegova hiša uradno v Sloveniji.
polarni123
# 27.07.2015 ob 12:54
Juhej, a je Erjavec še minister? Če misli ostati naj gre najprej v šolo na Hrvaško, da se nauči kako voditi diplomacijo. Dobro so nas Hrvati: najprej pokupili pol pa še nateg..li politično. In to samo zaradi gnile in neprofesionalne slovenske politike.
povratnik12
# 27.07.2015 ob 13:07
Milanović: Hrvaška bo odstopila od arbitražnega sporazuma

a niso enako vehamentno trdili da ne bodo gotovine poslali v Haag pa so ga po klicu iz Bruslja že drugi dan poslali tja
joutsenlaulu
# 27.07.2015 ob 13:05
Bi bilo pa smeh, če bi se na koncu izkazalo, da je v arbitraži kazalo ravno obratno, da torej rvati dobijo skoraj cel zaliv, naša dva sta pa gobcala v tri krasne, ker sta vedela za prisluškovanje. Kako hitro bi obrnili ploščo potem naši sosedje in hoteli uveljavitev razveljavljene arbitraže. Bi se mal smejali ...

Ampak no, realnost je pač drugačna :)
redred
# 27.07.2015 ob 12:53
Mindmaster

Odstop Erjavca in opravičilo novinarjev, ki so nam Sokolca prodali kot Einsteina in Indiano Jonesa v eni osebi - čudno, da ni komuniciral z vlado prek Sobotne priloge.
Damche
# 27.07.2015 ob 13:07
Tu se vidi vsa Hinavščina HR politike in poštenosti ...
blahtoy
# 27.07.2015 ob 12:52
Američani so kupili Milanoviču 4 leta.... v zmenjavo, ker je pri nas na obisku Medvedev.... blakanska tržnica krvi in jeze...
Rasta75
# 27.07.2015 ob 16:53
Bosta Jernej in Simona za svoje g*bcanje kakor koli, predvsem pa kazensko odgovarjala?
Crveni
# 27.07.2015 ob 13:06
Hvala bogu! Arbitraža je za Slovenijo itak škodljiva! Slovenija mora vztrajati pri meji na reki Mirni.
zerohedge
# 27.07.2015 ob 13:01
@ZeK

Kdo bo pa presodil ali je veljavna pogodba? Milanovic? :D
Zoro27
# 27.07.2015 ob 13:07
V vse dogovore s Slovenijo so Hrvati šli s figo v žepu. Bo komu kdaj to jasno?
Mindmaster
# 27.07.2015 ob 12:58
Kje je pritisk koalicijskih strank na Karla Erjavca, ki je vso zadevo zakuhal? Kje je zahteva po interpelaciji Erjavca s strani opozicije? Zakaj je ta populisticni kameleon, ki je Sloveniji v zadnjih 10 letih povzrocil najvec skode, tako hudicevo odporen na vsakrsno prevzemanje odgovornosti?
gkamin
# 27.07.2015 ob 17:25
Manipulatorji, lažnjivci in tatovi, ter:
- vrnejo naj nlb kredite hrv propadlih podjetij
- vrnejo naj že okupirana ozemlja
- plačajo naj elektriko JE Krško
- odpeljejo naj jedrske odpadke
- vrnejo naj kredite slo bankam, s katerimi so kupili slo podjetja
- naučijo naj se slo jezika in govorijo slovensko ob obiskovanju in počitnikovanju pri nas
...
Kluzo
# 27.07.2015 ob 13:15
Zaradi te afere, ki sta jo zakrivila dva uradnika, ki naj izgubita službo, naj odstopita tudi predsednik Pahor (Slovenija je zaradi njega odstopila od pogojevanja vstopa Hrvaške v EU) in Erjavec, ki je tako pri vsaki aferi zraven (podpisal je pogodbo s Patrio in gobcal o tistem, kar ne bi smel, zdaj mu je pa kriv Janez Janša).

Šele, ko bodo ti gospodje odslovljeni in morda (recimo zaradi veleizdaje) tudi procesuirani, bodo ljudje v Sloveniji dobili vsaj malo zaupanja v pravico (da je dejanje tisto, kar šteje in ne dober namen ali samopubliciteta).
Vision
# 27.07.2015 ob 13:01
Milovanović: odstopamo od arbitražnega sporazuma.

Cerar: Dačiću, pa śta da radimo sad?!
savica
# 27.07.2015 ob 12:49
Slovenija naj izstopi iz NATA in poostri mejo s Hrvati in ne dovoli premika ,,scheengena,, iz slovenske mejne črte. Upam, da Pahor, ki je takrat govoril: ,,kakšen fantastičen dan,, odstopi in gre kosit travo.
adamski
# 27.07.2015 ob 18:10
Ce tole hrvatom uspe moramo proti njim zavzeti popolnoma novo stalisce, ki ne more temeljiti na prijateljskih odnosih, kot bi jjh oni po tem imeli se naprej. Ze samo prisluskovanje je razlog za to.
Po tej zadevi po dolocenem casu bi bilo higiensko, da odstopijo vsi, ki so kakorkoli odgovorni vse do vrha, kar pomeni nove volitve.
Glede tega pa obstaja problem, da je tudi verjetnost, da je to zrezirano iz nase strani (ne bom poimensko kdo je to, ker je dokaj jasno kdo bi to lahko bil). Takih ljudi pa jaz ne bi rad videl kot predstavnika svoje drzave.
Jaz osebno sem odpovedal dopust na HR, pa ne konkretno zaradi komplikacij pri arbitrazi, ampak odzivu ljudi na to afero in na nas slovence. V tako drzavo in takim ljudem ne mislim nosit svojega denarja, grem drugam na dopust.
NSSS
# 27.07.2015 ob 15:27
Vsa čast HrvatZG. Ampak tudi vi purgeri nimate morja! Vas na vaši obali bolj sovražijo kot nas. Žalostno, kaj ne?
MucaMaca
# 27.07.2015 ob 13:11
Kamor pridemo Balkanci, vse propade. Na severu, kjer kljub vsem mahinacijam, generalno še vedno spoštujejo zavezo pacta sunt servanda, enostavno ne dojamejo, da na Balkanu dana beseda ni vredna nič, nadmudrivanje pa najbolj cenjena vrlina. A na koncu je tako, da Bankanci nadmudrimo sami sebe in pademo v luknjo, ki smo jo skopali za drugega, severnjaki pa vladajo Evropi. Ni čudno da nas gledajo z viška, z vsakim dnem potrjujemo njihove predsodke.
krkuščekov
# 27.07.2015 ob 13:11
Glede prava ne vem kako je, ampak zdrava kmečka pamet mi pa ne dovoljuje misliti, da je arbiter iz Slovenija ali Hrvaške nepristranski. Meni je že od vsega začetka jasno, da bodo odločili ostali trije
REsnica
# 27.07.2015 ob 13:08
dejstvo je, da hrvaška nikakor in nikoli ne bo pristala na nobeno drugačno rešitev, kot da je vsaj polovica zaliva njihova in da ima mejo z italijo, slovenija pa ostane brez izhoda v mnednarodne vode.....

če to predlagamo slovenci, bomo hitro spet "prijatelji".... do naslednjega ovinka...
Kluzo
# 27.07.2015 ob 17:03
Zaradi te afere, ki sta jo zakrivila dva uradnika, ki naj izgubita službo, naj odstopita tudi predsednik Pahor (Slovenija je zaradi njega odstopila od pogojevanja vstopa Hrvaške v EU) in Erjavec, ki je tako pri vsaki aferi zraven (podpisal je pogodbo s Patrio in gobcal o tistem, kar ne bi smel, zdaj mu je pa kriv Janez Janša).
Ramus
# 27.07.2015 ob 14:31
"Cerar: Hrvaška ne more izstopiti "

Samo slovencelj misli, da se nekaj ne da,.... zakaj sploh ne bom presenečen, ko vas bo Zagreb še njtič peljal žejne čez Ljubljanico,....
tru-bar
# 27.07.2015 ob 21:24
Nikad mi neće biti jasno kako su oni to zamisliti i po kojem pravu oni to imaju ...

Hrvat ZG,

povej po kakšnem pravu si je HR prilastila velik del cone B, ki je prvotno pripadala Sloveniji, kar je razvidno tudi iz starih zemljevidov, ki jih je izdajal zagrebški Globus ? Meja je bila na reki Mirni.
Ne veš? Ti povem jaz: po pravu diktatorja Tita, ki je bil Hrvat. Nikoli ni bil podpisan noben dokument, s katerim bi se Slovenija strinjala, da se meja premika na sever. Pod zaščito Tita je HR preprosto kradla slovensko ozemlje. To ti je pravo, anede??
mojsonček
# 27.07.2015 ob 21:22
Hrvaška politika je na nivoju srbske leta 92. Ko so mislili, da so nebeški narod.
davison20
# 27.07.2015 ob 17:25
HrvatZG na naših forumih se piše v slovenskem jeziku, tako kot se na vaših hrvaško. Če pa pogledaš na vaših forumih, kaj pišete o Slovencih, smo mi prekleto kulturni in je izraz balkanec celo visoko na nivoju.
Kluzo
# 27.07.2015 ob 17:00
Hrvaška ne sme v Šengen.
direstraits
# 27.07.2015 ob 16:03
HRVAT ZG.....
Kako pa kaj vaša beda in ciganija vzhodno od ZG. Kot da bi prišel na drugi planet Vse do Srbske meje je ena sama sirotinja. Sram vas je lahko, ob vseh vaših samohvalah.
Kazalo