V SDP-ju so mnenja, da se lahko Milanović s predsednico srečuje le kot premier, in ne kot predsednik stranke. Foto: EPA
V SDP-ju so mnenja, da se lahko Milanović s predsednico srečuje le kot premier, in ne kot predsednik stranke. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović
Januarja izvoljena predsednica je premierjevo vedenje označila za nepredstavljivo. Foto: EPA

Na ločena posvetovanja s predsedniki parlamentarnih strank je januarja izvoljena predsednica najprej povabila predsednika obeh največjih strank, Zorana Milanovića in Tomislava Karamarka, prvega moža HDZ-ja, a na Pantovčak je prišel le Karamarko. V SDP-ju so v medijih dejali, da se srečanja s predsednico ne bo udeležil nihče, uradno pa urada predsednice o tem niso obvestili. V SDP-ju so pojasnili, da se Milanović lahko s predsednico pogovarja samo kot predsednik vlade, in presodili, da pobuda za srečanje pomeni napad predsednice na avtoriteto predsednika vlade.

Po mnenju Grabar Kitarovićeve je Milanović s svojo potezo postavil pod vprašaj državne institucije in voljo državljanov. "Takšno vedenje predsednika vlade, da se sploh ne odziva na poziv predsednike države, je v normalnih civiliziranih državah nepredstavljivo. S tem je Milanović postavil pod vprašaj institucije države, pa tudi voljo državljanov."

Sporočila mu je, naj interese države postavi pred lastne in "se začne vesti odgovorno do vseh državljanov Hrvaške," je bila odločna predsednica. "Žalostno je, da se nismo sposobni pogovarjati o zelo slabem gospodarskem položaju in skupno poiskati izhod iz nje," je še dejala.

Spomnila je, da je njena edina motivacija za pogovore s predsedniki strank slabo gospodarsko stanje v državi, ki se spopada z veliko javno porabo, s pomanjkanjem reform in neprijaznim okoljem za naložbe, in skupno iskanje izhoda iz krize. V preteklih dneh je poudarila, da gre za njeno ustavno dolžnost, da bi kot predsednica države izvedela, kako politične stranke gledajo na reševanje hrvaškega gospodarstva.

Odnosi med premierjem in predsednico so zelo hladni
Da so odnosi med predsednico in premierjem zelo hladni, je jasno že nekaj časa. Grabar Kitarovićeva in Milanović sta se sicer v preteklih dveh mesecih večkrat srečala, a trenja med njima obstajajo že dlje časa. Do zaostritve odnosov je prišlo že med predsedniško kampanjo, ki je takrat napovedala, da bo zahtevala Milanovićevo odgovornost za stanje v državi ter omenjala predčasne parlamentarne volitve. Po prihodu na Pantovčak je dejala, da je odstop Milanovića najboljši predlog za izhod države iz krize.

Neuradno naj bi tudi predsednica Hrvaške narodne stranke (HNS) in ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić napovedala, da se srečanja z Grabar Kitarovićevo, napovedanega za sredo, ne bo udeležila zaradi obveznosti. Nekatere manjše opozicijske stranke so potrdile, da se bodo povabilu odzvale.