Ljubljana je obtožila Zagreb, da želi spremeniti pogodbo med prejšnjima vladama o usodi deviznih prihrankov hrvaških državljanov v nekdanji zagrebški podružnici LB-ja. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana je obtožila Zagreb, da želi spremeniti pogodbo med prejšnjima vladama o usodi deviznih prihrankov hrvaških državljanov v nekdanji zagrebški podružnici LB-ja. Foto: MMC RTV SLO

Hrvaška vlada je 19. aprila podprla Zagrebško banko in Privredno banko Zagreb v postopkih proti Ljubljanski banki in Novi Ljubljanski banki zaradi vprašanja dolga hrvaških varčevalcev.

Uradnih odzivov na to sicer ni bilo, je pa slovenski premier Janez Janša o tem neformalno povprašal hrvaškega predsednika vlade Zorana Milanovića.

Na zaprtem delu seje je hrvaška vlada razveljavila svoj sklep iz 19. aprila, so sporočili iz urada hrvaške vlade za odnose z javnostmi.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je hrvaška vlada umaknila svoje sporne sklepe. Zunanji minister Karl Erjavec je danes v zvezi s tem prejel pismo hrvaške kolegice Vesne Pusić.

Po 19. aprilu je Slovenija vztrajno zahtevala pojasnila o spornem sklepu hrvaške vlade, opozarjala pa je tudi, da je treba vprašanje dolga hrvaških varčevalcev nekdanjega LB-ja reševati v okviru nasledstva nekdanje Jugoslavije, kar je po večletnem zavračanju leta 2010 sprejela tudi prejšnja hrvaška vlada.

Zagreb naj bi neuradno sporni sklep umaknil, ker je bil sprejet brez pravne podlage, glede na odločitev hrvaškega vrhovnega sodišča, ki je leta 2009 nedvoumno odločilo, da Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb v imenu vlade lahko vodita postopke v primeru LB-ja.

Sicer pa naj bi hrvaška vlada pripravljala tudi odgovore na več kot 50 vprašanj, ki so jim jih zastavili v Bruslju. V njih naj bi med drugim "potrdila, da bodo spoštovali vse prevzete obveznosti prejšnjih administracij, tudi tiste, ki niso najgodnejše za Hrvaško, vključno z obveznostmi, ki jih je sprejela Jadranka Kosor", piše hrvaški časopis Novi list.

Gabrovec: Korak v pravo smer
Visoki predstavnik za nasledstvo Rudi Gabrovec je današnjo odločitev hrvaške vlade, da razveljavi sklep o podpori Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb v postopkih proti LB-ju oziroma NLB-ju, za slovensko tiskovno agencijo STA označil kot "korak v pravo smer", a je opozoril, da ne rešuje temeljnega problema, saj ostajajo terjatve hrvaškega finančnega ministrstva do LB-ja in NLB-ja.

"To je korak v pravo smer, ne rešuje pa temeljnega problema cesije finančnega ministrstva Republike Hrvaške," je dejal Gabrovec in poudaril, da je za današnjo odločitvijo hrvaške vlade izvedel iz medijev, saj kljub zahtevi od hrvaške strani še ni prejel niti odgovora niti pojasnil o spornem sklepu, sprejetem 19. aprila.

Novi člani slovensko-hrvaške komisije
Na dnevnem redu seje hrvaške vlade je bilo tudi imenovanje novih članov hrvaškega dela mešane komisije za odprta vprašanja s Slovenijo. Hrvaški del komisije naj bi vodil namestnik zunanje ministrice Joško Klisović, nekdanji vodja urada predsednika Iva Josipovića in poročna priča premierja Zorana Milanovića. Klisović je bil v preteklosti tudi vodja kabineta zunanje ministrice Kolinde Grabar Kitarović. Nekaj časa je delal tudi v skupini Atlantic, ki je lani kupila Drogo Kolinsko.