Zmagoviti kukuriku. Foto: EPA
Zmagoviti kukuriku. Foto: EPA
Udeležba na hrvaških volitvah je nizka. Foto: Reuters

Projekcije volilnih izidov so zmagoviti koaliciji, ki jo sestavljajo Socialdemokrati (SDP) ter HNS, IDS in HSU, napovedovali celo 83 sedežev v 151-članskem saboru, nepopolni izidi državne volilne komisije pa so napoved znižale na 77 sedežev, kar še vedno zadostuje za absolutno večino.

Sodeč po projekcijah naj bi koalicija kukuriku dobila podporo 44,5 odstotka volivcev. Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila Hrvaška televizija, so HDZ medtem pripisali 22,1 odstotka glasov, kar bi pomenilo le 40 poslancev. Po nepopolnih izidih volilne komisije se sicer HDZ in njenim koalicijskim partnerjem obeta 47 poslancev. Dosedanji najslabši izid - 46 poslancev - je HDZ dosegla na volitvah leta 2000, ko so prvič izgubili oblast. Pred štirimi leti so dobili 66 poslancev.

Hrvati z 10. premierom
Predsednik države Ivo Josipović bo mandat za novo, dvanajsto hrvaško vlado najverjetneje ponudil predsedniku SDP Zoranu Milanoviću, ki bo postal deseti hrvaški premier od osamosvojitve.

V zmagoviti koaliciji ob zmagi ne skrivajo zadovoljstva, sicer pa bodo na pravo slavje počakali do uradnih izidov volitev, ko naj bi Hrvate nagovoril tudi Milanović. "Če se bodo izidi raziskav pokazali kot točni, smo dobili močan mandat, ki je pomemben, da bi lahko učinkovito izvajali reforme", je dejala Vesna Pusić, ki naj bi v novi hrvaški vladi prevzela vodenje hrvaškega zunanjega ministrstva.

Generalni sekretar HDZ Branko Bačić medtem ni želel komentirati vzporednih volitev. "Počakajmo na prve neuradne rezultate državne volilne komisije," je dejal Bačić, ki pričakuje ugodnejše izide za HDZ, kot so jih napovedale raziskave.
Sledijo ...
Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) in Hrvaški laburisti naj bi glede na nepopolne izide volilne komisije dobili po šest mandatov v saboru, Hrvaška kmečka stranka (HSS) in Neodvisna lista Ivana Grubišića po dva, Hrvaška stranka prava - Ante Starčević enega, prav tako enega Blok upokojenci skupaj/Primorsko goranska zveza/Hrvaška delavska stranka.

Poleg treh poslancev v posebni volilni enoti za diasporo, so v posebni volilni enoti volili tudi manjšine na Hrvaškem, ki imajo zagotovljenih osem poslanskih sedežev. Kot so poročali hrvaški mediji, so hrvaški državljani, ki živijo v Srbiji, z več deset avtobusi prišli na volišča na območju Knina.

Ankete: HDZ v opozicijo
HDZ, ki je vodil državo v zadnjih osmih letih, bo najverjetneje imel slabo tretjino poslancev v saboru ali približno 40 poslancev skupaj s tremi poslanci iz diaspore. Vse preostale stranke in neodvisne liste ne bodo dobile več kot 20 mandatov v parlamentu. Manjšinam je zagotovljenih osem poslanskih sedežev, med katerimi so tri zgolj za srbsko manjšino.

Državna volilna komisija bo prve neuradne in delne izide objavila na svoji spletni strani po 21. uri, novinarsko konferenco pa bodo imeli ob polnoči. Vse glasove z volišč na Hrvaškem naj bi prešteli najpozneje 24 ur po zaprtju volišč.