Zoran Janković je s svojo Pozitivno Slovenijo v finišu premagal SDS. Foto: BoBo
Zoran Janković je s svojo Pozitivno Slovenijo v finišu premagal SDS. Foto: BoBo
Janša naj bi si veliko škodo naredil, ko se je odločil izpustiti zadnje soočenje na nacionalki. Foto: BoBo
Hrvaški mediji poročajo, da je Janković zmagal s pozitivnostjo. Tudi ko je desnica nanj vrgla nepremičninsko afero, je on ostajal nad tem. Foto: BoBo
Desnica z Janševo SDS na čelu je izgubila štiri od petih volitev. Foto: BoBo

Že v svojem prvem javnem nastopu po objavi volilnih izidov na Hrvaškem je Milanović pozdravil nepričakovano zmago levice v Sloveniji, njegova prihodnja vodja diplomacije Vesna Pusić pa je za STA dejala, da bi se Hrvaška in Slovenija morale oddaljiti od preteklosti in začeti skupaj delovati na območju.


Hrvaška zunanja politika bo imela v naslednjih dveh letih po besedah Pusićeve dve prioriteti - EU in regionalno sodelovanje. Po njenih besedah Hrvaška s članstvom v EU-ju ne bo geografsko izstopila iz območja, zato mora prevzeti odgovornost za stanje v območju, brez česar regionalna stabilnost ni mogoča.

Hrvaški časnik Novi list v članku z naslovom "Slovenci izbrali optimizem" pa ob tem ugiba, da bi bil lahko Jankovićev minister za zunanje zadeve prav dosedanji premier Borut Pahor.

Janšo pokopala nepremičninska kolobocija
Časnik tudi išče razloge za nepričakovani poraz SDS-a oziroma Janeza Janše. Ključni naj bi bila Janševa "prepotentna" odločitev, da se ne pojavi na zaključnih TV-soočanjih, in njegovo vztrajanje, da vsi kandidati pokažejo svoje nepremičninske dokumente, kar so vsi, razen njega, tudi storili.
Novi list izpostavlja, da je bila Jankovićeva stranka ustanovljena komaj pred sedmimi tedni in da so vse javnomenjske ankete pred volitvami (razen Mladinina, ki pa je ostala dokaj spregledana) napovedovale zmago SDS-a za 10 odstotkov. A bolj kot to, kako je Jankoviću uspelo zmagati, se sprašujejo, kar se sprašujemo tudi Slovenci, - kako je Janši uspelo izgubiti praktično že dobljene volitve? Kaj se je dogajalo v zadnjih urah?

Dokaj visoka volilna udeležba nakazuje, da so se zmobilizirali volivci levice, a na koncu so, tako Novi list, odločile Janševe lastne napake, kot je bila košarica RTV-ju in nepremičninska afera. To je desnica lansirala, da bi škodila Jankoviću, a se je na koncu Janši vrnila kot bumerang, piše časnik.

"Afera, ki bi morala Jankovića prikazati kot tajkuna in milijonarja, ki prikriva svoje nepremičnine in posle, se je naglo sprevrgla v pravo vojno nepremičninskih dokumentov. Janša je zahteval, da vsi razkrijejo svoje nepremičninske dokumente in dokažejo vir svojega premoženja, na koncu pa so to storili vsi, razen njega, čeprav so mediji kmalu odkrili, da ima tudi on v lasti vrsto nepremičnin. Čisti avtogol."

In še: "Slovenski volivci so očitno izbrali pragmatično in racionalno, v nasprotju s Hrvati, ki še zmeraj glasujejo ideološko. Zato je v Sloveniji mogoče to, kar je na Hrvaškem nepredstavljivo - da na volivce v tolikšni meri vplivajo afere kandidatov, njihove izjave in poteze v kampanji, da te odločijo sestavo parlamenta." Pri tem navajajo primer Gregorja Viranta.

Verski odnos do Janše
Edini, na katere to nima vpliva, so Janševi volivci, katerih odnos do svojega vodje je skorajda verski. "Oni mu verjamejo in glasujejo zanj, kar koli zagreši in kakršna koli afera ga doleti. Vendar je krog Janševih volivcev omejen na približno 300 tisoč ljudi, medtem ko tistih, ki so bliže sredini, Janša ne doseže in zaradi tega je izgubil že druge volitve zapored," še piše časopis.
Podobnega mnenja je komentator Jutarnjega lista, ki piše, da je Jankoviću v sedmih tednih uspelo priti z ničle na sam vrh prav zaradi svojega največjega nasprotnika.
V Vjesniku pišejo, da medtem ko je Janša brskal po umazanem perilu tekmecev, je Janković ostal nad tem in, čeprav na soočenjih ni briljiral, se je namesto obtožbam raje posvetil programu in imel pogovore s poslovneži.
"Jankovićev blitzkrieg je dokaz, da želijo Slovenci na državni ravni nove obraze, ki bodo vodili politiko," končuje Vjesnik.