Večernji list poroča, da bo zagrebško občinsko sodišče nadaljevalo postopek v primeru ene izmed tožb Privredne banke Zagreb proti Ljubljanski banki. Foto: MMC RTV SLO
Večernji list poroča, da bo zagrebško občinsko sodišče nadaljevalo postopek v primeru ene izmed tožb Privredne banke Zagreb proti Ljubljanski banki. Foto: MMC RTV SLO

Spor zaradi deviznih vlog hrvaških varčevalcev v Ljubljanski banki na Hrvaškem se, kot je bilo rečeno, nadaljuje kljub podpisu memoranduma v Mokricah, s katerim sta se državi dogovorili, da bodo postopki proti naši banki na hrvaških sodiščih prekinjeni, dokler državi ne bi našli rešitve v okviru nasledstva.

A hrvaški Večernji list poroča, da je zagrebško občinsko sodišče odločilo, da bodo nadaljevali postopek v primeru ene izmed tožb Privredne banke Zagreb proti Ljubljanski banki.

Odločitev sodnika Nikole Raguza sicer ni uradno objavljena, a časnik Večernji list spada med najbolj kredibilne hrvaške medije, zato gre novici verjeti. Po pisanju častnika sodnik ni sprejel ne hrvaške zahteve o mirovanju postopka niti slovenske o prekinitvi. Na ta način je razrešil tudi dvome o prevodu angleške besede "stay" iz memoranduma, ki sta ga marca letos v Mokricah podpisali obe vladi.

Prevod, o katerem sta se strani prerekali več mesecev, ni več pomemben, saj je sodnik odločil, da niso izpolnjeni zakonski pogoji za prekinitev sojenja. Za Ljubljansko banko in Slovenijo je pri vsem najbolj neugodno, da zagrebško sodišče memoranduma iz Mokric ne obravnava kot meddržavno pogodbo, ki bi bila nad hrvaškimi zakoni, ker dogovor ni potrjen v hrvaškem saboru in ni objavljen v uradnem listu.

Sodnik Raguz je tako odločil, da Hrvaška z memorandumom ni prevzela mednarodne pravne obveznosti, ker sta državi soglašali, da bodo vprašanje prenesenih deviznih prihrankov Ljubljanske banke urejali na podlagi sporazuma o sukcesiji, kar je zgolj potrditev že podpisane pogodbe o nasledstvu.

Medtem je že napovedano, da bosta 10. decembra na zagrebškem sodišču stekla še dva postopka v tožbah dveh hrvaških bank proti Ljubljanski banki.