Osrednja slovesnost na Hrvaškem bo potekala v nedeljo v Kninu. Foto: EPA
Osrednja slovesnost na Hrvaškem bo potekala v nedeljo v Kninu. Foto: EPA

Operacija Nevihta se je začela pred natanko 17 leti in v 84 urah je okoli 200.000 hrvaških vojakov osvobodilo petino hrvaškega ozemlja, ki so ga zasedali srbski uporniki. Hrvati obletnico Nevihte praznujejo 5. avgusta, ko so hrvaški vojaki vkorakali v Knin, ki je bil takrat središče srbskega upora proti novi in neodvisni hrvaški državi.

Hrvati na obletnico ponovnega prevzema nadzora nad Kninom zaznamujejo dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan hrvaških veteranov.

A zaradi odhoda okoli 200.000 srbskih prebivalcev je na operacijo padel tudi črn madež. Za vojne zločine med Nevihto sta bila v Haagu obsojena hrvaška generala Ante Gotovina in Mladen Mrkač. Prvi je dobil 24 let zapora, drugi 18 let. Oba sta se na obsodbo pritožila in postopek še traja.

V Srbiji in Republiki srbski so obletnico začetka hrvaške operacije počastili s komemoracijami v spomin na ubite in pregnane. V srbski statistiki je več kot 200.000 pregnanih Srbov in skupno med vojno več kot 400.000, od katerih se jih je nazaj na svoje domove vrnil le manjši del.

V Združenju srbskih beguncev iz Hrvaške so opozorili, da Nevihta zaradi tega še traja. Spomnili so, da se večina beguncev še vedno ni vrnila, ker jim hrvaške oblasti ne priznavajo lastninskih pravic. Pojasnili so, da jih je 46.000 zaprosilo za bivanjske pravice, a jih ne dobijo.

Združenje je opozorilo tudi na težak položaj beguncev v Srbiji, kjer številni živijo v revščini in so odvisni od državne pomoči, na svoje domove na Hrvaškem pa se ne morejo vrniti.