Iskanje pogrešanih še vedno poteka. Foto: EPA
Iskanje pogrešanih še vedno poteka. Foto: EPA
Italijanska tovorna ladja, dolga 240 metrov in težka 40.600 ton, je bila naložena z zabojniki in iz Genove namenjena v Neapelj. Foto: Reuters
Nesreča ladje v Genovi

Nesreča se je zgodila nekaj čez polnoč, ko je bila izmena, zato je bilo na stolpu več ljudi kot sicer.

Ob trku ladje se je del 50-metrskega nadzornega stolpa, v katerem je bilo med nesrečo 14 ljudi, zrušil v vodo.

Po poročanju AFP, ki se sklicuje na tiskovnega predstavnika obalne straže Filippa Marinija, so reševalne ekipe za zdaj iz morja in ruševin potegnile pet trupel, medtem ko so še dve opazili, do njih se pa niso prebili.

Reševalne ekipe so najprej našle trupla treh smrtnih žrtev, ki so vse delale v nadzornem stolpu. Med njimi je bila tudi ena ženska.

Reševalci našli še enega pogrešanega
Štiri ranjence so prepeljali v bolnišnico, sicer pa so reševalci vso noč iskali preživele. Danes jim je uspelo najti še enega pogrešanega delavca, ki so ga rešili iz ruševin stolpa in ki naj ne bi bil v smrtni nevarnosti.

Vzrok nesreče še ni znan
Zakaj se je ladja zaletela v 54 metrov visoki stolp, še vedno ni jasno. Ladja z imenom Jolly Nero naj bi v skladu s protokolom krmarila proti nadzornemu stolpu, ni pa se ji uspelo pravilno obrniti, da bi zavila na odprto morje, zato se je zaletela v stolp iz betona in kovine. Ta se je najprej nagnil za 45 stopinj, nato pa se je zrušil.

Italijansko tožilstvo je že sprožilo preiskavo dogodka, ladjo je zasegla policija, njenega kapitana pa so zadržali na zaslišanju. Po prvih podatkih naj bi bila za nesrečo kriva mehanična okvara ladje. V Genovo se je že odpravil italijanski minister za promet Maurizio Lupi, ki naj bi še danes parlamentu poročal o nesreči.

Nesreča ladje v Genovi