Visoki valovi na francoski obali. Foto: EPA
Visoki valovi na francoski obali. Foto: EPA
Škoda na Poljskem. Foto: EPA

Na desettisoče ljudi, od tega največ v južnem delu Anglije, je ostalo brez elektrike.

Z londonskega letališča Gatwick, na katerem so v torek zaradi prekinjene dobave elektrike, ki so jo povzročile poplave, odpovedali več kot 30 poletov, so sporočili, da letalski promet poteka normalno, kljub temu pa ljudem svetujejo, naj se pred poletom pri letalskih družbah posvetujejo o razmerah.

Pet smrtnih žrtev
Po podatkih oblasti je bilo danes brez elektrike po državi še vedno 50.000 gospodinjstev, večinoma v južni Angliji. Pristojni so sporočili, da jim danes verjetno ne bodo mogli omogočiti dobave električne energije.

Neurje Dirk, ki je z močnim dežjem in vetrom obale zahodne Evrope prizadelo v noči na torek, je največ smrtnih žrtev - pet - zahtevalo v Veliki Britaniji. V Franciji je umrla ena oseba, eno pogrešajo. Povzročilo je tudi veliko gmotno škodo in motnje v prometu.

Brez elektrike v Franciji je bilo na božično jutro več kot 200.000 gospodinjstev, oskrbo z električno energijo naj bi jim ponovno zagotovili do večera.
Škoda tudi na Poljskem in Češkem
Močan veter je ponoči težave povzročal tudi v zahodnem delu Avstrije. Zaradi drevesa, ki je padlo na daljnovod, so brez elektrike prebivalci mesta Partenen im Montafon. Gasilske službe so opravile več deset posredovanj, pri čemer je največkrat šlo za odstranjevanje podrtih dreves. Zaradi vetra so že drugi dan zaprta nekatera avstrijska smučišča, kjer so prav tako razglasili opozorilo tretje stopnje zaradi nevarnosti plazov.

Neurje je veliko škode povzročilo tudi na Poljskem in Češkem. V poljskem mestu Nowy Sacz je streha, ki jo je veter odnesel z nekega skladišča, padla na železniško progo in ovirala promet. Streho je veter odpihnil tudi s šole v Zakopanah na jugu Poljske.
V češkem kraju Rožnov pod Radhoštem pa je že v torek veja, ki se je med neurjem odlomila z drevesa, poškodovala enega človeka.