Chavez naj bi še težko dihal, zato bodo zdravljenje nadaljevali tudi doma. Foto: EPA
Chavez naj bi še težko dihal, zato bodo zdravljenje nadaljevali tudi doma. Foto: EPA
Twitter
Chavez je svojo novico sporočil preko socialnega omrežja Twitter. Foto: MMC RTV SLO

V treh zaporednih zapisih na spletnem omrežju Twitter je Chavez zapisal, da se je vrnil domov. Zahvalil se je kubanskemu predsedniku Raulu Castru in nekdanjemu voditelju Fidelu Castru, za podporo pa se je zahvalil tudi Venezuelcem. Povedal je, da bo zdravljenje nadaljeval doma. "Zaupam svojim zdravnikom in zdravstvenemu osebju. Preživeli bomo in zmagali," je zapisal Chavez.

58-letni Chavez je predsednik Venezuele že 14 let, za svoj tretji šestletni mandat je bil izvoljen oktobra 2011, a je bila njegova slovesna prisega prestavljena zaradi njegove bolezni. 11. decembra lani je odšel na Kubo na že četrto operacijo v 18 mesecih, odkar so mu odkrili raka.

Chavez sicer ni nikoli pojasnil, kje so mu odkrili raka, zato so njegovi kritiki vlado obtožili prikrivanja podrobnosti o predsednikovi bolezni. Venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro je Chavezovo operacijo in zdravljenje opisal kot izjemno zapleteno in zahtevno.

Prve fotografije pomirile ljudstvo
Venezuelske oblasti so v petek objavile prve slike predsednika Huga Chaveza po operaciji. Ob nasmejanem predsedniku sta bili njegovi hčerki, a so oblasti v Caracasu sporočile, da ima voditelj še vedno težave z dihanjem.

Fotografije so sprostile napetosti v Venezueli, saj je številne skrbelo zaradi zdravstvenih težav venezuelskega predsednika, še posebej, ker se že dva meseca ni pojavil v javnosti. Od takrat niso videli nobene njegove fotografije ali slišali njegovega glasu, vlada pa je javnosti sporočala nejasne informacije o njegovem stanju.