Sadam Husein, ki so ga strmoglavili po ameriškem napadu na Irak spomladi leta 2003, je proti obsodbi protestiral. Foto: EPA
Sadam Husein, ki so ga strmoglavili po ameriškem napadu na Irak spomladi leta 2003, je proti obsodbi protestiral. Foto: EPA
Barzan Ibrahim Al Tikriti
Huseinov mlajši polbrat Barzan Ibrahim Al Tikriti je bil prav tako obsojen na smrt. Foto: Reuters
Palestinec spremlja Huseinovo obsodbo
Obsodbo Huseina so spremljali po vsem svetu, prihajajo tudi odzivi, ki so v glavnem pozitivni. Foto: EPA

Leto dni po začetku sojenja je posebno sodišče Huseina obsodilo na smrt zaradi zločinov proti človeštvu. Za pokol šiitov se je Husein odločil, potem ko so v vasi skušali izvesti atentat nanj. Obsodbo je 69-letni Husein sprejel vidno pretresen in jo pospremil z vzkliki: "Alah je velik! Naj živi iraški narod. Dol z izdajalci in okupatorji." S koranom v levi roki je preklel sodišče in sodnika, ki je moral med izrekom obsodbe povzdigniti glas, saj je Husein glasno vzklikal in ga skoraj preglasil.

Raje smrt pod streli
Husein je sicer izrazil željo, da bi bil raje kot na vislicah usmrčen pred strelskim vodom. Zaradi avtomatične pritožbe, ki pripada smrtni kazni, se lahko izvršitev kazni zavleče za nekaj mesecev, v torek pa Huseina že čaka nadaljevanje sojenja za genocid nad Kurdi v 80. letih.

Še dve smrtni kazni
Smrtna kazen je doletela tudi nekdanjega vodjo revolucionarnega sodišča Avada Hameda Al Banderja in Huseinovega mlajšega polbrata Barzana Ibrahima Al Tikritija, ki je vodil tajno službo. Nekdanji iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan je dobil dosmrtno zaporno kazen, trije nižji uradniki Husseinove stranke Baas pa 15 let zapora. Enega uradnika so zaradi pomanjkanja oprostili.

Ramseyja vrgli iz sodišča
Na začetku sojenja je moral sodno dvorano zapustiti nekdanji ameriški generalni tožilec Ramsey Clark, ki je del mednarodne skupine odvetnikov pri obrambi Husiena. Sodnik Abdul Rahman je na zahtevo obrambe enega izmed stražarjev na sojenju odstranil s sodišča, saj je žvečil žvečilni gumi in se smejal obsojencem. Po izreku obsodbe se je sodišče odločilo za prekinitev sojenja.

Varnostni ukrepi na višku
Zaradi obsodbe Huseina so v Iraku močno poostrili varnostne ukrepe. V Bagdadu so uvedli policijsko uro in zaprli mednarodno letališče. Policijska ura velja tudi v pokrajinah Didžala in Salahadin, kjer se je Husein rodil in kjer ima še vedno veliko podporo med sunitskim prebivalstvom.