IAEA v precej tehničnem poročilu ni izrecno zapisal, da Iran razvija jedrsko orožje. Vseeno pa je izpostavljeno, da Iran izvaja dejavnosti, ki so povezane z morebitnim razvojem jedrskega orožja. Foto: EPA
IAEA v precej tehničnem poročilu ni izrecno zapisal, da Iran razvija jedrsko orožje. Vseeno pa je izpostavljeno, da Iran izvaja dejavnosti, ki so povezane z morebitnim razvojem jedrskega orožja. Foto: EPA

Morate vedeti, da se ta narod ne bo niti za ped umaknil s poti, na kateri je.

Odgovor Ahmadinedžada na poročilo IAEA-ja.
Mahmud Ahmadinedžad v jedrski tovarni Netanz.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je IAEA označil za lutko ZDA, ki si želi nove vojne. Foto: EPA

V najnovejšem poročilu agencija Združenih narodov, ki je pristojna za nadzor jedrske energije, je potrdila, da je Iran pri poskusih uporabil računalniške modele, ki so uporabni predvsem za razvoj sprožilca pri jedrskem orožju. IAEA je napisal do zdaj za Teheran najbolj obtožujoče poročilo.

Vse večji pritisk ZDA in Izraela
Uradni Iran je 25-stranski dokument že zavrnil, ker naj bi bil politično motiviran. V zadnjih mesecih se množijo informacije o pripravah Izraela in tudi ZDA ter Velike Britanije na morebitno letalsko operacijo, s katero bi uničili ključne iranske jedrske objekte. Ni skrivnost, da želijo Izraelci ponoviti operacijo iz leta 1981, ko so z uničenjem jedrskih objektov Osirak ustavili iraški jedrski program.

"Poročilo je neuravnoteženo, neprofesionalno in pripravljeno predvsem pod političnim pritiskom ZDA," je bil neposreden Ali Ašgar Soltanieh, iranski veleposlanik pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo na Dunaju. "To je bila ponovitev starih trditev, ki so se že izkazale za neutemeljene, kar je Iran ovrgel na 117 straneh izčrpnih odgovorov," je še dodal Soltanieh. Iran vseskozi vztraja, da je jedrski program namenjen izključno za civilno uporabo.

Iran ostaja na (jedrski) poti
"Morate vedeti, da se ta narod ne bo niti za ped umaknil s poti, na kateri je," je odločno sporočilo iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki je državljane nagovoril po državni televiziji. "Zakaj škodujete dostojanstvu agencije zaradi neresničnih ameriških trditev?" je Ahmadinedžad povprašal članice IAEA-ja, zakaj podpirajo poročilo.

Poudarki poročila IAEA-ja:
- delo pri hitrodelujočih sprožilcih, ki imajo možnost uporabe v jedrskih eksplozivnih napravah in omejeno civilno in konvencionalno vojaško uporabo;
- preizkušanje sprožilcev skladno s simulacijo eksplozije jedrske naprave;
- pridobivanje dokumentov in informacij o razvoju jedrskega orožja iz tajnih jedrskih oskrbovalnih omrežij;
- razvoj domačega načrta za jedrsko orožje, vključno s preizkušanjem njegovih sestavin;
- od konca leta 2003 poteka usklajen in strukturiran jedrski program;
- nekatere dejavnosti, ki so pomembne za razvoj jedrskega orožja, so se nadaljevale po letu 2003 in mogoče še potekajo.

IAEA zatrjuje, da so viri informacij verodostojni in DA prihajajo iz 35 različnih članic agencije, lastnega raziskovanja in samega Irana.

Bomba predvsem pogajalska protiutež?
Poznavalci iranskega jedrskega programa in IAEA-ja menijo, da je Iran najmanj eno leto, bolj verjetno pa več let, oddaljen od sposobnosti za izdelavo jedrske bombe. Nekateri spremljevalci Irana verjamejo, da si iransko vodstvo želi biti v položaju, ko bi lahko v samo nekaj mesecih lahko izdelali jedrsko orožje. S tem adutom bi se lahko Teheran močneje in vztrajneje upiral pritisku ZDA in Izraela.

Morate vedeti, da se ta narod ne bo niti za ped umaknil s poti, na kateri je.

Odgovor Ahmadinedžada na poročilo IAEA-ja.