Napad na turške ladje so izvedli izraelski komandosi. Foto: EPA
Napad na turške ladje so izvedli izraelski komandosi. Foto: EPA

Kot je povedala glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda, ne bodo uvedli preiskave, ki bi bila podlaga za kazenski pregon, saj morebitna kazniva dejanja, ki bi jih ugotovili s preiskavo primera, ne bi bila dovolj težka, da bi se sodišče ukvarjalo z njimi. Pojasnila je, da ICC obravnava predvsem velike vojne zločine oziroma take, ki so bili storjeni v okviru nekega načrta ali politike.

Konvoj šestih ladij, v katerem so bile večja turška potniška ladja, dve tovorni ladji s humanitarno pomočjo in tri manjše ladje, je s Cipra plul proti območju Gaze, ko so ga v mednarodnih vodah 31. maja 2010 napadle izraelske sile.

Na krovu ladij naj bi bilo skupaj okoli 70 potnikov in okoli 10.000 ton človekoljubne pomoči. V napadu izraelskih komandosov je umrlo deset turških aktivistov, kar je sprožilo ostre odzive mednarodne skupnosti.

Preiskavo napada so zahtevali Komori, ker je napadena ladja Mavi Marmara, ki je bila del flote, plula pod njihovo zastavo. Komori imajo pravico pritožiti se na odločitev glavne tožilke ICC-ja.

Izraelsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je seznanjeno z odločitvijo glavne tožilke ICC-ja, ob tem pa izrazilo obžalovanje, da je sodišče "tratilo čas s politično motivirano pritožbo". Po njihovih besedah sta incident podrobno preiskala že izraelska komisija in ZN, ki sta ugotovila, da so izraelski vojaki delovali v samoobrambi.

Združeni narodi so v poročilu leta 2011 ugotovili, da je bil napad na ladje s humanitarno pomočjo pretiran in nerazumen, da pa izraelska blokada Gaze, ki naj bi jo s humanitarno pomočjo prekinili, ni nezakonita. Izrael vztraja pri blokadi Gaze, saj naj bi tako preprečeval oskrbovanje Hamasa z orožjem.